Félmillió dolláros büntetés borravalóért

Forrás: turizmus.com

 2015. július 08. 16:19

Az Egyesült Államok egyik legjobb étterme, a Thomas Keller nevével fémjelzett New York-i Per Se egy bírósági határozat értelmében félmillió dolláros kártérítést fizet ki egykori és jelenlegi felszolgálóinak - írja az eater.com. Pedig csupán tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget.

A három Michelin-csillagos Per Se ugyanis a bíróság szerint rosszul informálta privát étkezésekre érkező vendégeit a szükséges borravalóról. (Az Egyesült Államokban az éttermekben és bárokban a szolgáltatás színvonalától függően 5-20 százalékos borravalót várnak el a vendégektől, amit a számla végösszegén felül fizetnek ki.) A Per Se azonban az európai szokásokat követve nem kért külön borravalót, hanem a 20 százalékos szervízdíjat beépítette az árba, (és erről tájékoztatta is vendégeit), ám ebből nem csak a pincérek részesültek.

 

„Alkalmazottainkat soha nem fizettük alul és nem tartottuk vissza pénzüket. A főügyészi hivatal vizsgálata is azt kimutatta, hogy a pincéreink az átlagnál jóval többet, évi 116 ezer dollárt kerestek" – áll az étterem közleményében. (Más amerikai vendéglátóhelyeken a felszolgálók szokásos órabére 5 dollár, ehhez jön hozzá a borravaló, amiből végül kijön a New York állam által meghatározott óránkénti 8,75 dolláros minimálbér összege. A felszolgálók az államban egyébként átlagosan óránként 13,21 dollárt, éves szinten 27 ezer dollárt keresnek, a Per Se viszont alkalmazottainak 16,6 – 28 dollár közötti összeget fizet óránként.)

A szabálysértést 2011 januárja és 2012 szeptembere között követték el privát vacsoravendégeik körében, mivel nem tájékoztatták őket, hogy az általuk fizetett borravalót „adminisztratív célokra" használják fel, vagyis nem csupán a felszolgálókat, hanem a konyhai személyzet több tagját is honorálják vele. A 2011-ben életbe lépett New York-i rendelkezés értelmében ugyanis a számlán felül hagyott összeg a borravaló, ami a felszolgálóé, és nem használható fel más, jattot nem kapó alkalmazottak kifizetésére. Az ettől való eltérésről az éttermeknek tájékoztatniuk kell vendégeiket  - a Per Se ennek 2012 szeptemberéig nem tett eleget.

A félmilliós kártérítést a Per Se az érintett felszolgálóknak fizeti ki, a bíróság által meghatározott formában. Az étterem közleményében leszögezte: „a mi alkalmazottaink a vendéglátó-iparban kiugróan magas fizetést kapnak, hiszen ők a legjobbak. És bár a vendégektől nem várunk el borravalót, sokan mégis hagynak „opcionális szervízdíjat", amelyből a felszolgálók részesednek."

A Per Se kilenc fogások kóstolómenüje (ital nélkül) 310 dollárba kerül, a hétvégi ebéd hét fogással 245, öt fogással 205 dollár. Ehhez extraként kérhető 40 dollárért libamáj, 75 dollárért kaviár, 100 dollárért wagyu marha, 125 dollárért ausztrál fekete szarvasgomba.