Gombamód szaporodnak a minisörgyárak Csehországban

Forrás: MTI

 2013. szeptember 23. 15:44

Csehországban gombamód szaporodnak, egyre népszerűbbek és keresettebbek a minisörgyárak.

"Szeptember közepén országszerte 189 minisörgyár működött, és ez a szám az év végére 200-ra emelkedik" - jelentette ki Jan Surán, a minisörgyárak cseh-morva szövetségének elnöke újságírók előtt, hétfőn Prágában. A szövetség azzal számol, hogy ez a szám néhány éven belül legalább 300-ra emelkedik.

"Információink szerint az év végére 200-ra emelkedik a minisörgyárak száma. Korábban úgy véltük, hogy 250 körül megáll a növekedés, de ma azt gondoljuk, hogy néhány éven belül legalább 300-ra nő a kis sörgyárak száma. Ez hagyomány, hiszen a múltban szinte minden faluban, városban volt egy helyi minisörgyár" - mutatott rá Surán. Jelezte: a most működő minisörgyárak közül eddig egyik sem jutott csődbe, mindössze gazdát cserélt.

 

Jelenleg a minisörgyárakban főzik az évi cseh sörtermelés valamivel több mint egy százalékát. "Várható, hogy elérjük a két százalékot. Azzal, hogy nálunk is olyan teret nyernének a minisörgyárak, mint az Egyesült Államokban, nem számolunk" - jelentette ki Surán. Elmondta: az Egyesült Államokban ezek a sörpiac mintegy 10 százalékát ellenőrzik. Ez a sör drágábban értékesíthető, mint a nagy sörgyárak terméke, ezért gazdaságilag kifizetődő a vállalkozás. Erre a nagy sörgyárak is rájöttek, s például a világ legnagyobb sörgyárának, az Anheuser-Busch-nak számos minisörgyára van.

A minisörgyárak termékeinek ára Csehországban is magasabb, mint a nagy sörgyárak söreié. "Nyilvánvaló, hogy a kézzel varrott cipőnek drágábbnak kell lennie a géppel varrott terméknél" - jegyezte meg Surán.

Leszögezte: az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 2500, Németországban 1200, Nagy-Britanniában pedig több mint ezer minisörgyár működik.

A hatályos cseh szabályozás szerint az a sörgyár számít minisörgyárnak, amely maximum 10 ezer hektoliter sört főz évente. Eddig a határig a sörgyárak kedvezményesen adóznak.

A minisörgyárak sörei iránt egyre nagyobb a kereslet. A termékek 90 százalékát vendéglőkben adják el csapolt sörként, míg tíz százalék palackozva kel el.