Három adventi vásárból egy fesztivál

Forrás: turizmus.com/MTI

 2014. november 30. 11:00

Egyszerre nyílt meg pénteken Budapest három nagy adventi vására, immáron Téli Fesztiválként. November 28-tól az év utolsó napjáig a Városháza parkban, a Vörösmarty téren és a Szent István-bazilika előtt is várják a látogatókat.

Az összefogás megerősítéseként a november 28-i nyitó sajtótájékoztatón köszöntőt mondott (képünkön balról jobbra) Bán Teodóra ügyvezető (BFTK), Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Ruszinkó Ádám helyettes-államtitkár (NGM), Faragó Péter vezérigazgató (MT Zrt.) és Peller Ágnes projektmenedzser (Adventi Ünnep a Bazilikánál).

 

Bán Teodóra, a Városháza parkbeli és a Vörösmarty téri vásárok programjait szervező Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.(BFTK) ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a három program közül a legrégebbi, a 15 éves múltra visszatekintő, Vörösmarty téri adventi-karácsonyi vásárt ma már Európa egyik legkedveltebb téli turisztikai attrakciójaként emlegetik, tavaly első helyen állt a Sunday Times hat európai karácsonyi vásárt felvonultató rangsorában, de szerepelt a Travel & Leisure tízes listáján, valamint az Expedia Times és a The Daily Telegraph toplistáján is. A Vörösmarty téren százhuszonegy kézműves jelenik meg a legkülönbözőbb portékákkal az ékszerektől a kerámia tárgyakon át a szűcs- és bőrmunkákig, de a gasztronómiai termékek és az ünnephez illő forró italok széles választékából is válogathat a közönség. A téren álló színpadon dzsessz, utcazene és világzene szól majd minden hétköznap délutántól, hétvégén pedig már délelőttől egészen késő estig. A gyerekeket a minden nap nyitva tartó játszóház mellett egy 1930-as években készített körhinta is várja, amelyen Grimm és Andersen meséi, valamint a János vitéz egyes jelenetei elevenednek meg. A téren elhelyezett óriási adventi koszorúnál vasárnaponként ünnepi gyertyagyújtást tartanak.

További részletek: www.budapestkaracsony.hu

A Városháza parkban idén elsősorban a gyerekeknek kedveznek: szombat délutánonként diafilmvetítés, karácsonyi mesejátékok és interaktív gyerekkönyv-bemutatók váltják egymást, a Kolping Katolikus Iskola diákjai Wass Albert karácsonyi meséit adják elő és ők tartják a kézműves foglalkozásokat is. Az estéket bábszínházi előadások vagy gyerekkoncertek zárják. December 6-án a Kiss Kata Zenekar 17 órakor kezdődő koncertjére megérkezik majd a Mikulás is. Vasárnaponként délután betlehemes játékokat adnak elő színész hallgatók, diákcsoportok és hagyományőrzők, majd gyertyagyújtást tartanak, amelyet a Virtuózok tehetségkutató ifjú zenészeinek fellépése követ. Esténként dzsesszkoncerteket szerveznek: Gájer Bálint és Oláh Dezső estjét Szűcs Gabi Christmas Swing, majd Kozma Orsi és Cseke Gábor Kiskarácsony című koncertje követi, a negyedik vasárnap pedig a Swing a la Django húzza a talpalávalót.

További részletek: www.adventbudapest.hu

A Szent István téren negyedik éve rendezik meg az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű programot: a vásárban keramikusok, bőr- és textilművesek, ötvösök, ruha- és kiegészítő-tervezők, grafikusok és fotóművészek, de még egy bútorkészítő is árulja portékáit, a Zrínyi utcában pedig a hagyományos magyar ízek mellett eredeti belga gofrit, és frissen készített tésztaételeket is kínálnak. A 14 év alattiak ingyenesen használhatják a 200 négyzetméteres korcsolyapályát, ahol hétvégenként oktatást is szerveznek, pénteken és szombaton pedig a Göncöl Néptáncegyüttes táncházába kapcsolódhatnak be a családok. A vásár hagyományai szerint advent első vasárnapján gyertyagyújtó ünnepséget tartanak, amelyen Snell György püspök, a Szent Jobb őre és Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere köszönti az adventi időszakot, majd a szervezők közösen felkapcsolják a tér, a belváros utcái és a középpontban felállított karácsonyfa díszkivilágítását. Idén ezen a napon lesz látható először az monumentális fényfestés, amely a Bazilika homlokzatát december végéig sötétedés után fél óránként karácsonyi témájú rövidfilmekkel kelti életre. A helyszínen a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet önkéntesei kihelyezett adományponton mézeskalács szívvel hálálják meg a nehéz sorsú embereket támogatók segítségét.

További részletek: www.adventiunnep.hu