Szállodai projektek a legnívósabb ingatlanfejlesztések között

Forrás: turizmus.com

 2023. november 24. 12:04

A FIABCI Magyar Tagozata idén 25. alkalommal hirdette meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot. Az ünnepélyes eredményhirdetésen – melyet novemberben 22-én a Néprajzi Múzeumban tartottak – díjat vehetett át többek között a Matild Palota és a Kozmo Hotel is.

A pályázatra nevezni lehetett minden olyan ingatlanfejlesztést, amely 2017. január 1. után és 2022. december 31. előtt kapta meg a használatbavételi engedélyét.

A bírálat főbb szempontjai az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti színvonala, a kivitelezés minősége, az alkalmazott műszaki megoldások és a megvalósítás időtartama voltak. Emellett értékelték az értékesítési- és bérbeadási potenciált, szállodai foglaltságot, valamint az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

A megmérettetésre idén minden eddiginél több, összesen 9 szálloda nyújtott be pályázatot.

 

Három díj a Matild Palace-nak

A Matild Palota épületének rekonstrukciója a Szálloda kategóriában első díjat, az összesített pályázatban második díjat és a Legjobb projektek között a pályázók szavazata alapján harmadik díjat nyert.  Ezzel a szálloda megnyerte a jogot, hogy a verseny nemzetközi fordulóján is részt vehessen és képviselhesse hazánkat a World Street Journal által támogatott FIABCI World Prix D'Excellence nemzetközi nívódíj pályázaton.

A Matild Palota legutóbbi és legátfogóbb műemlékvédelmi és felújítási folyamata 2017-ben indult Dajka Péter és Puhl Antal építészek tervei alapján. Négy évbe telt, mire az épületet teljesen, eredeti pompájában helyreállították, hogy 2021-ben a magyar főváros egyik építészeti gyöngyszemeként térhessen vissza.

A Matild Palota épületének rekonstrukciója nyert a Szálloda kategóriában

Fotó: Matild Palace

 

A déli Klotild-palota fejlesztésének célja az volt, hogy a patinás, jelentős történelmi jelentőségű épületet ötcsillagos szállodává alakítsák át, ezáltal megőrizve gazdag örökségét és biztosítva annak hosszútávú és célszerű fennmaradását – fogalmaz a Matild Palace sajtóközleményében.

Az építészeti cél nemcsak a védett belső műemléki terek, az eredeti közlekedőrendszer és az épület térszerkesztési logikájának megtartása volt, hanem az is, hogy ezeket az épület előnyére is formálják. A kiemelt védett terek, mint a kávéház, a lépcsőházak, a homlokzat nem csupán „múzeumként" maradjanak meg, hanem az eredeti funkció szerint töltődjenek meg élettel, hogy a hotelépület szerves, elválaszthatatlan részét képezzék.

 

Kozmo Hotel Suites & Spa

A Kozmo Hotel és az itt lévő társasházi lakások nyerte el a Vegyes funkciójú épületek kategória első díját. A premodern épületet a historizmus és szecesszió stílushatárán Ray Rezső telefonközpontnak tervezte 1910-ben. Az épület a korai magyar vasbetonépítészet kiemelkedő példája. A technológia fejlődésével folyamatosan, az épület értékeit nem kímélve átépítették, míg végül funkcióját vesztve hosszú ideig üresen állt.

A Kozmo Hotel nyerte a a Vegyes funkciójú épületek kategóriát

Fotó: Kozmo Hotel

 

A befektetők és tervezők egy ötcsillagos szállodát és egy 18 és egy 10 egységet tartalmazó apartmantömböt valósítottak meg a létesítményben. A több évig tartó átalakítás során a műemléki értékeket felkutatták és helyreállították – áll a projekt ismertetőjében.

 

Különdíjak szállodáknak

Az est során az egyes szervezetek is kiosztották különdíjaikat. A Radisson BLU Béke szálloda belsőépítészeti felújítását ismerte el különdíjjal a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Ingatlanszövetség különdíjával a Mercure Debrecen szállodát tüntették ki, míg a Lakásvásár Média Csoport a zalakarosi MenDan Magic Spa & Wellness Hotel tetőszinti sky sool medencéjének megvalósítását díjazta – írja az MSZÉSZ hírlevele.