Innovatív módszerekkel nyitná ki Tihany kincsesládáját a község új egyesülete

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. április 11. 16:15

A szakmai munka és a piaci szereplők együttműködése eddig hiányzott ahhoz, hogy Tihany hatékonyan működő desztinációvá váljon. Ezen igyekszik változtatni a település új egyesülete.

Miközben attrakciók és szolgáltatók tekintetében nagyon előnyös helyzetben van, a szakmai munka és a piaci szereplők együttműködése eddig hiányzott ahhoz, hogy Tihany az adottságaiban rejlő lehetőségeket kiaknázva sikeres és hatékonyan működő desztinációvá váljon. Ezen igyekszik változtatni a település új egyesülete az önkormányzattal és a TDM-mel karöltve.

Juhász Gábor, az Aquilo Hotel Panoráma ügyvezetője turisztikai tanácsadóként három éve kapta a megbízást Tósoki Imre polgármestertől a TDM-szervezet működésének átgondolására. Céljuk a Petróczi Orsolya vezetésével működő Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit szervezet munkájának támogatása volt, annak az óriási potenciálnak a segítségével, amelyet a településen tevékenykedő több száz turisztikai szolgáltató képvisel, s amelyet a nonprofit működési forma rugalmatlansága és a vállalkozók zömének érdektelensége eddig nem tett kiaknázhatóvá.

 

A közös cél: vendéget hozni Tihanyba

„Szerencsés helyzetben vagyunk, Tihanyban mind az önkormányzat, mind a TDM vezetésének szemléletmódja, szakmaisága példaértékű. A helyi szolgáltatók közül mégis jóformán egyedüliként ültem végig a TDM üléseit, melynek tevékenysége – a szervezet elismertsége ellenére – mégis láthatatlan maradt a tagok számára” – nyilatkozta lapunknak Juhász Gábor. A szakember attól tartott, hogy a nyári forgalommal „jóllakó” Tihany mellett a település páratlan adottságai ellenére rövidesen el fognak húzni az innovatív eszközöket alkalmazó desztinációk.

Miközben a 2019-es eredményekkel a szolgáltatók többsége sem volt elégedett, és jól látszott, hogy a nagy létszámú rendezvények rossz irányba mutatnak és túl nagy terhet rónak a községre, a szereplőket mégis nehéz volt változásra bírni. A Covid azonban megmutatta, hogy az újraindulás után a régi módszerekkel nem lehet eredményt elérni: a balatoni település vendégszámban jelenleg a 2015-ös adatokat hozza. Ezen szeretnének tudatos tervezéssel, innovatív módszerekkel változtatni.

A szemléletformálás 2020-ban, a járvány elindulásával egy időben kezdődött. Workshopokon, konferenciákon, bemutatókon igyekeztek felkelteni a szereplők kíváncsiságát, felhívni a figyelmüket a stratégiai gondolkodás és az összefogás szükségességére. Az edukáció részeként hangsúlyozták: nem elég befizetni az adót, a saját szakmájukban sikeresen működő vállalkozásoknak a tudásukat is bele kell tenniük a közösbe, hogy a TDM-menedzser ezáltal hatékonyabban és nagyobb szakmaisággal tudjon dolgozni.

Tihany új módszerekkel akarja kiaknázni turisztikai lehetőségeit

Fotó: Tihanyi Turisztikai és Marketing Egyesület

Nagyobb hangsúly az online jelenléten és a szezon széthúzásán

A működési formát az érintett szereplők közösen találták ki, így született meg 2022-ben, hároméves előkészítő időszak után a Tihanyi Turisztikai és Marketing Egyesület, Juhász Gábor elnökletével. Az egyesület az önkormányzati döntésekbe nem szól bele, kizárólag a szakmai kérdések megvitatására koncentrál. A potenciális vendégek elérése továbbra is a TDM feladata, de az egyesület bekerül a TDM szervezet tulajdonosi körébe, azt a továbbiakban az önkormányzattal közösen működtetik.

„Tihany jelenleg rajta ül egy kincsesládán, de nem használja ki az adottságaiban rejlő lehetőségeket. A célunk, hogy ezt a potenciált közösen, innovatív módszerekkel aknázzuk ki” – hangsúlyozta a szakember.

Kiemelte: meglátásuk szerint a nagyobb, eredményesen működő vállalkozásoknak kötelessége és felelőssége a kisebb szolgáltatók segítése, főként, mivel a vendégéjszakák felét a magánszálláshelyek adják a településen. Szakmai fórumaikon éppen ezért nagy hangsúlyt fektettek az edukációra, az online jelenlét erősítésére, a szezonon kívüli forgalom erősítésének lehetőségeire. Az online marketingfelületek kezelésén túl segítették tagjaikat a szálláshelyminősítés és az NTAK-regisztráció során is.

„Örömmel látjuk, hogy a közös munkához egyre több piaci szereplőnek jön meg a kedve, a marketingfeladatokat például közös ötletelés során kidolgozott terv alapján valósítja meg büdzséjéből a TDM” – beszélt tevékenységük eredményéről a szakember, aki szerint fontos, hogy az egységet a vendégek felé is megmutassák.

Következő feladatuk a TDM-tulajdonrész megszerzése lesz, de belülről jövő kezdeményezésekkel a rendezvények innovatívabbá tételében is segítenek. Az egyesület közvetítőként szerepet játszhat például a szolgáltatók, a helyi lakosok és az önkormányzat közötti kényes egyensúly fenntartásában, úgy, hogy a helyi rendezvényekkel – melyek időtartamát igyekeznek minél inkább széthúzni – az említett szereplők és a vendégek is elégedettek legyenek.

„Tagdíj lesz, de jelen pillanatban még nincs, először szeretnénk eredményeket letenni az asztalra” – tudtuk meg. A működést nem a büdzsétől teszik függővé, hanem fordítva, a továbbiakban a kitűzött feladatokhoz igyekeznek megtalálni a forrásokat. A tagdíjat a közös munkára való igény megteremtése után szeretnék bevezetni, az első félévben befolyt összeget a TDM tulajdonrészének megvásárlására fordítják.

Juhász Gábor fontosnak tartja, hogy az adatok tudatosabb gyűjtésével és szakmai elemzésével az eddigieknél intenzívebben foglalkozzanak, mert ez eddig nagyon alapszinten működött.  Az önkormányzatnak és a szolgáltatóknak bemutatott elemzésekkel rámutathatnak a gyenge pontokra és növelhetik a hatékonyságot, települési és szolgáltatói szinten is.