ITB 2015: derűlátó a nemzetközi turisztikai szakma

Forrás: turizmus.com

 2015. március 09. 19:43

A világ legnagyobb turisztikai vásárát kísérő szakmai konferenciák résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2020-ig tartó időszak nemzetközi turizmusforgalmára vonatkozó várakozások az eddigieknél is nagyobb derűlátásra adnak okot.

A Magyar Turizmus Zrt. és 27 társkiállítója 300 m2 területen mutatta be a magyar turisztikai kínálatot. A „Római termálfürdők Európában" nevet viselő, egyedülálló uniós projekt rendezvényén hazánkat szintén a Magyar Turizmus Zrt. képviselte.

Óriási kínálat, napi több tízezer látogató, gigantikus vásár: 160 000 négyzetméteren 180 ország közel 11 ezer kiállítója ismertette ajánlatait a szakmai látogatók előtt Berlinben március 4. és 8. között. Az International Tourismus Börse továbbra is megőrizte helyét a szakkiállítások világranglistáján: a 26 teltházas pavilonban összesen mintegy 115 ezer látogatót fogadtak. Az MT Zrt. szakemberei folyamatosan tárgyaltak a turisztikai szakma, a társszervezetek és a média képviselőivel, illetve az ITB szakmai programjain is képviseltették magukat.

 

A magyar közösségi standon a tekintetet RUBIK-kocka-bemutató, az érzékeket pedig étel- és borkóstoló ejtette rabul. A nagyközönség által is látogatható hétvégi napokon néptáncelőadással is szórakoztatták a látogatókat.

A kiállítás megnyitóját követően Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára és Horváth Gergely a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettes sajtótájékoztatón számolt be a magyarországi turizmus eredményeiről és kitűzött céljairól, valamint hazánk kulturális turisztikai kínálatáról. Az MT Zrt. németországi külképviseletének munkatársai a német külképviselet idei marketingaktivitásait, Magyarország turisztikai kínálatának újdonságait, és a legújabb fejlesztéseket mutatták be a sajtónak.

–Világszerte tapasztalható, hogy a turisták némileg rövidebb ideig maradnak egy-egy helyen, de igyekeznek minél intenzívebben eltölteni az időt, és a minőségi szolgáltatások felé fordulnak, ebben pedig Magyarország az utóbbi évek fejlesztései révén egyre versenyképesebb, így az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó napi árbevétel (RevPAR) 11,6 százalékkal, 26,8 euróra emelkedett tavaly – mondta el dr. Ruszinkó Ádám. Az sajtótájékoztatón kiemelték, hogy Németország továbbra is a legfontosabb piac a magyar turizmus számára. A német vendégek száma 2014-ben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az általuk a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma pedig továbbra is meghaladja a 2 milliót.

–Magyarország a német turisták számára az ár-érték arányt tekintve is rendkívül vonzó: az egyik vezető német hírportál, a welt.de turisztikai szakíróinak számításai szerint a magyarországi üdülés az idén 5,2 százalékkal kedvezőbb áron érhető el, mint tavaly. Turisztikai szolgáltatásainak színvonalát számos, a közelmúltban elnyert nemzetközi elismerés jelzi – mondta el Horváth Gergely, az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

A vásár első napjának estéjén, március 4-én az MT Zrt. és a berlini magyar nagykövetség közös fogadást adott szakmai partnerei részére. A kiállítás második estéjén Európai Fürdőszövetség fogadására került sor, az esemény a római fürdők tematikájára épült. 2014 őszén kezdődött meg a Római termálfürdők Európában nevet viselő uniós projekt megvalósítása. Ez az első olyan együttműködés, amely Európa-szerte egyesíti a gyógyturisztikai célpontokat arra a tematikára fűzve, hogy történetük egészen az ókorig nyúlik vissza. A projekt az EU társfinanszírozásával valósul meg. Célja, hogy feltárja és egységesen kommunikálja az egészségügyi és kulturális turizmus egyedülálló ötvözete által nyújtott kikapcsolódási lehetőségeket. Ezekre különleges csomagajánlatok kidolgozásával, webes és közösségi médiatevékenységgel, valamint a nyomtatott médiában kívánják felkelteni az utazók figyelmét. A csatlakozott tagországok: Bulgária, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Portugália és Románia. Hazánk képviseletét a Magyar Turizmus Zrt. látja el. A program által életre hívott marketingszervezethez a későbbiekben más római elődökkel bíró fürdőhelyek csatlakozását is várják.

A szakkiállítás számos szakmai találkozó és konferencia színhelye: az ITB adott otthont többek között az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission, ETC) által szervezett találkozónak is, ahol az állami és a versenyszféra képviselői tapasztalatcserét követően közösen vitatták meg Európa, mint úti cél népszerűsítésének lehetőségeit a távoli piacokon.

Az MT Zrt. az ITB alkalmával is népszerűsítette a társaság novemberben bemutatott új, német piacra fejlesztett mobilalkalmazását, a Budapest app-et. Az alkalmazás segítségével Budapest klasszikus és trendi oldalát bemutató digitalizált kiadványok böngészhetők interaktív módon, s mindez kiegészül az aktualitásokra mutató linkekkel, térképekkel, friss videókkal, helyszínajánlókkal, tanácsokkal.