Itt az első háromcsillagos séfnő

Forrás: turizmus.com

 2018. november 30. 12:23

Dominique Crenn francia mesterszakács lett az első női séf az Egyesült Államokban, aki három csillagot kapott.

A Michelin éttermi kalauz a 2011-ben San Franciscóban megnyitott Atelier Crenn étteremért ítélte oda az elismerést. "Az Atelier Crenn a legnépszerűbb éttermek egyike idén, valamennyi látogatásunk alatt elsőrendű tapasztalatban volt részünk. A jelenlegi étlap az ihlet, a művészi tehetség, a szakmai tudás és az ízlés rendkívüli elegye" - olvasható a Michelin közleményében.

A séf vezetése alatt álló egyik San Franciscó-i vendéglátóhely, a francia konyha nagy klasszikusaira szakosodott Bar Crenn pedig egy csillagot kapott az éttermi kalauz 2019. évi kiadásában. "Az ember nem a csillagoknak, hanem a munkának szenteli az életét, de nagyon örömöt okoz, ha ezt ismerik" - mondta telefonon az AFP francia hírügynökségnek a mesterszakács, aki rozé borral, csapata pedig pezsgővel ünnepli a kitüntetést.

Az 53 éves Dominique Crenn

Fotó: turizmus.com

Az 53 éves Dominique Crenn reményét fejezte ki, hogy a kitüntetés ihletet ad majd minden fiatal nőnek, aki a konyhaművészetnek vagy más mesterségnek kívánja magát szentelni.

Egy másik észak-kaliforniai étterem, a SingleThread szintén három csillagot kapott.

Crenn asszony, aki Franciaországban született, elmondta, hogy a konyha iránti érdeklődést a szüleitől örökölte, akiknek kifinomult gasztronómiai érzékük volt. 1988-ban kezdte meg tanulmányait San Franciscóban, majd 1997-ben őt lett a jakartai Intercontinental szálloda konyhafőnöke. Kaliforniába visszatérve több évig egy Manhattan Beach-i étteremben dolgozott, Los Angelestől nem messze.

2011-ben nyitotta meg a San Franciscó-i Atelier Crennt, amely rövidesen egy-, majd egy második csillagot is kapott. Dominique Crennt 2016-ban a világ legjobb női séfjének választották, amely ellen tiltakozott, mondván, hogy "ostobaság" ilyen megkülönböztetéssel élni a szakmájában.

Kapcsolódó cikkek

A félig sem ismert burgonya

2018. november 30.

Badacsony, a Gasztrohegy

2018. november 27.