Kutatói ösztöndíjat alapít a BGE és a Demján Sándor Alapítvány

Forrás: turizmus.com

 2019. október 10. 16:53

A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Demján Sándor Alapítvány Vállalkozásfejlesztési Kutatói Ösztöndíjat alapít és hirdet meg az egyetemen belül hazánk vállalkozásfejlesztési tudományos kutatásának és oktatásának támogatására.

Az erről szóló többszintű együttműködési megállapodást csütörtökön írta alá az egyetem újonnan átadott Demján Sándor Előadótermében Heidrich Balázs, a BGE rektora és Valastyán Pál, a Demján Sándor Alapítvány elnöke.

A BGE régóta nagy hangsúlyt helyez a kkv-kat érintő képzési tematikákra és a terület kutatására. A tématerülethez kapcsolódóan számos alap- és mesterképzés folyik, illetve a BGE idén ősszel elindította a hazai felsőoktatási területen egyedülálló Vállalkozás- és Gazdálkodástudományi Doktori Iskoláját is.

Heidrich Balázs, a BGE rektora

Fotó: turizmus.com

A BGE a vállalkozói kultúra terjedését és erősítését elősegítendő 2017-ben létrehozta a BGE Budapest LAB Vállalkozásfejlesztési Központot, amely tudásmegosztással és hiánypótló kutatói tevékenységgel járul hozzá a hazai kkv-k fejlesztéséhez.

A most aláírt együttműködési megállapodással az egyetem egy újabb lépést tesz afelé, hogy tovább ösztönözze a vállalkozói kultúra terjedését és a terület tudományos kutatását, oktatását.

Az ösztöndíjra a BGE azon oktatói és kutatói pályázhatnak, akik a vállalkozásfejlesztés és a hazai kkv-szféra területén tudományos kutatást folytatnak, az oktatás során kiemelten kezelik az egyetemi hallgatók vállalkozási hajlandóságának növelését, és Demján Sándor vállalkozói életművének oktatásban való megjelenítését.

Az ösztöndíj-pályázatot első alkalommal a 2020/21-es tanévben hirdetik meg.

Az együttműködési megállapodás aláírását megelőzően lezajlott a Demján Sándor előadóterem névadó ünnepsége is. „Hazánk egyik legkiválóbb üzletembere, Demján Sándor egyetemünk jogelőd intézményének egykori diákja volt. Értékteremtő munkásságának és szellemi örökségének tiszteletére a BGE Alkotmány utcai épületében ma felavattuk a róla elnevezett előadótermet és útjára indítottuk ezt a fontos ösztöndíjat is. Bízom benne, hogy kollégáink örömmel élnek majd ezzel a kiváló lehetőséggel, melyből ők, egyetemünk hallgatói és végső soron a teljes hazai kkv-szektor profitál majd”– hangsúlyozta Heidrich Balázs.

Kozák Tamás, a BGE KVIK tanszékvezetője, Dietz Ferenc, a BGE kancellárja, Demján Lídia, Demján Sándor özvegye, Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja, Heidrich Balázs, a BGE rektora és Valastyán Pál, a Demján Sándor Alapítvány kuratóriumi elnöke

Fotó: BGE

„Ahogy Demján Sándor, úgy az ő szellemiségét folytató alapítvány is alapértéknek tekinti az oktatást, a kutatást és a fiatal tehetségek támogatását. Demján Sándor az üzleti életben fontosnak tartotta az önálló, egyedi vállalkozások, a vállalkozó szellem bátorítását. Ebben az ösztöndíjban e két dolog találkozik: az oktatás és a vállalkozásfejlesztés. Demján Sándor magánemberként és üzletemberként is egyaránt hangsúlyozta, hogy honnan indult, így ennek az egyetemnek a jogelődjét is jelentős állomásként említette. Úgy gondoljuk, hogy az ösztöndíj méltó helyre kerül” – mondta Valastyán Pál, a Demján Sándor Alapítvány elnöke.

Az együttműködési megállapodás aláírását és a névadó ünnepséget a KVIK50 eseménysorozat keretén belül rendezték meg, hiszen éppen 50 éve, hogy a BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGE KVIK) jogelőd intézményén, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán elindult a felsőoktatás.