Kétezer gólya a turizmus-vendéglátás szakokon

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 04. 13:06

A Budapesti Gazdasági Egyetemtől a Pécsi Tudományegyetemig összesen 16 hazai felsőoktatási intézményben indul ősztől turizmus-vendéglátás alapképzés.

Az alapképzési szak népszerűsége az idei felvételi adatok alapján még a tavalyinál is nagyobb: az előző évihez képest mintegy 11%-kal többen adták be rá a jelentkezésüket – a jelentkezők összlétszámának 3,7%-os emelkedése mellett –, és az összes alapképzés közül a nyolcadik, a legvonzóbbnak számító gazdaságtudományi területen belül pedig a harmadik legattraktívabb volt az első helyes jelentkezések alapján.

Az alapképzésre az Oktatási Hivatal 2019. szeptember 3-án rendelkezésre álló, már a pótfelvételi eljárásban felvettek számát is tartalmazó adatai szerint 5864 (ebből 2938 első helyes) jelentkezőből végül a tavalyinál 13%-kal több, 1992 főt vettek fel, ebből 657-et állami finanszírozású, illetve 1638-ot nappali képzésre.

A legnépszerűbb alapképzések között a nyolcadik helyen áll a turizmus-vendéglátás

Fotó: pexels.com

Sokan munka mellett tanulnak

A legtöbb hallgató idén is a Budapesti Gazdasági Egyetemen kezdi meg a turizmus-vendéglátás alapképzést. Szalók Csilla, a BGE Turizmus-vendéglátás Intézetének vezetője szerint az intézménybe 16 százalékkal többen jelentkeztek az első helyen, mint tavaly. Az összes, turizmussal és vendéglátással kapcsolatos képzésük iránt nőtt az érdeklődés, a legnagyobb mértékben pedig, 20%-kal a levelező munkarendű képzésen nőtt a felvett hallgatók létszáma, de a kétéves felsőfokú szakképzésen is 18,1%-os a növekedés.

A 2019/20-as tanévre, turizmus-vendéglátás képzésre felvett hallgatók hazai oktatási intézményekben.

Fotó: Turizmus.com-gyűjtés

Az intézmény által meghirdetett turizmus-vendéglátás alapképzésre összesen 4609-en adták be a jelentkezésüket, ebből a szeptember elején rendelkezésre álló adatok szerint 973 főt vettek fel.

A Budapesti Corvinus Egyetemen 140 fő, a Budapesti Metropolitan Egyetemen 155 fő, a Debreceni Egyetemen 116 fő (a Neumann János Egyetem augusztus 1-től ide tartozó Gazdálkodási Karával együtt 133 fő) kezdheti meg ősztől turizmus-vendéglátás alapképzési szakon a tanulmányait.

 

Hullámzó ponthatárok

A bejutás érdekében messze nem kellett azonos színvonalon teljesíteni, az önköltséges képzéseknél jóval alacsonyabbak voltak a ponthatárok, a BGE fizetős magyar nyelvű nappali alapképzésére például a jogszabályi minimummal, 280 ponttal is be lehetett jutni, míg az állami finanszírozású képzéseken már csak 400 pont volt elegendő ehhez. Az intézmények a képzések több mint felében ennél is magasabban – a Budapesti Corvinus Egyetem például a budapesti képzés esetében 427 pontnál – húzták meg a határt (a maximálisan elérhető pontszám 500).

Az igazsághoz Szalók Csilla szerint hozzátartozik, hogy – legalábbis a BGE-n – a felvett hallgatók átlagpontszáma elég magas volt, a költségtérítéses hallgatóknál 344,78, az állami ösztöndíjas hallgatóknál pedig 422,69 pont. A belépés megkönnyítése az intézetvezető szerint az esélyegyenlőségre fókuszálva erősíti a társadalmi mobilitást, és ezáltal reagál a piac munkaerőhiány-problémáira.

 

Duális képzésre is van lehetőség

A képzés több egyetemen duális formában is elérhető, így például a 2019. július 1. óta magánegyetemként működő Budapesti Corvinus Egyetem székesfehérvári campusán, ahová csaknem másfélszer annyi hallgató iratkozhat be idén. Kiss Kornélia, az egyetem Turizmus Tanszékének vezetője szerint az elmúlt évben jelentősen, az ország számos városában jelen lévő turisztikai szereplőkkel bővítették duális partnereik körét, valamint folyamatosan bővül az oktatói csapatuk is, mind a fokozattal rendelkező kollégák, mind a doktori specializációba felvett doktorandusz hallgatók számát tekintve.

 

Mesterképzés és felsőoktatási szakképzés

Mesterfokú turizmus-menedzsment képzés három intézményben indul a 2019. szeptember 3-i adatok szerint: a BGE-n – itt kétféle formában, magyar nyelven levelező tagozaton, töretlen népszerűségnek örvendő, sok külföldi diákot is vonzó angol nyelvű képzésük pedig nappali tagozaton –, a Budapesti Metropolitan Egyetemen és az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi campusán.

A turizmus-vendéglátás felsőoktatási szakképzésre felvettek száma egyelőre nincs összesítve, de szinte az összes, turizmus-vendéglátás alapképzési szakot kínáló intézményben van ilyen képzés, méghozzá szintén nagyon keresett, a BGE-n például 421 főt vettek fel rá.

Kapcsolódó cikkek