Hogyan alkalmazkodtak a luxusszállodák a világjárványhoz?

Forrás: turizmus.com

 2022. június 07. 09:55

A világjárvány megjelenése a turizmus szereplőit globális kihívások elé állította, mely a luxusszállodák jövőbeli kilátásait is átalakította.

A Turizmus Bulletin 2022. évi 1. számában megjelent „A luxusszállodai miliő transzformációjának időbeli dimenziói” című tanulmányban Juhász-Dóra Katalin budapesti luxusszállodákon keresztül vizsgálja a luxusszálloda és luxusszolgáltatások átértékelődését.

Napjainkban a fogyasztók körében megszokott, népszerű szálláshelyeket teljesen új koncepciók és üzleti modellek váltották fel. A hely szelleme, és a közvetlen lokáció szerepe is a döntéshozatal meghatározó tényezőjévé vált. Ez a trend a luxusszállodák szerepét, a létesítményekkel szemben támasztott fogyasztói elvárásokat is alapjaiban változtatta meg.

A szálláshely-szolgáltatók közül a luxusszállodákat érintette legnagyobb mértékben a járvány okozta változás és leállási kényszer. A problémán való felülemelkedés számos nehézségbe ütközik, hiszen pont a személyes interakció és a tárgyi környezet összhangja, a szállodai miliő elemei biztosították az élményekkel teli időtöltést.

A pandémia idején a luxusszállodákat érintette legnagyobb mértékben a járvány okozta változás és leállási kényszer

Fotó: 123rf.com

A szerző azonban hangsúlyozza, hogy az a szegmens, aki eddig külföldre utazott a luxusszolgáltatások igénybevétele céljából, a jövőben vélhetően a minőségben folyamatosan fejlődő hazai turisztikai szolgáltatásokat is ki fogja próbálni, és a luxusszállodákat nemcsak vendégéjszaka eltöltése céljából, hanem akár wellness-, gyógyászati, szépészeti, kulturális vagy gasztronómiai céllal is felkeresi.

A nemzetközi szállodaláncok és szállodacsoportok esetében már eddig is követendő jó gyakorlatként megfigyelhető volt, hogy egyes márkák célközönségét bizonyos programok, események, rendezvények révén az adott város lakói jelentik.

A technológia fejlődése lehetővé tette, hogy a design és funkció szempontjából megújuló szállodai közösségi terek megfeleljenek a közösségi iroda elvárásainak is – áll a tanulmányban.

Kiemelendő a digitális nomádok és az üzletemberek szerepe, akik szívesen cserélnek eszmét és töltenek időt luxusszállodákban. A jövőben elsősorban rájuk összpontosítva lehet sikeres luxusszállodai szolgáltatásokat kialakítani.

A kutatás eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, mely IDE kattintva érhető el.