Megfizethetetlen reklámértéket jelent a Vizes vb 2017

Forrás: turizmus.com

 2016. március 08. 13:00

Budapest és Magyarország számára megfizethetetlen reklámértéket jelent, hogy házigazdája lesz a jövő évi vizes világbajnokságnak - mondta Fürjes Balázs, az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az előkészületekről tartott keddi tájékoztatóján.

Magyarországnak és Budapestnek olyan üzenetet kell átadnia, amely nemzetközileg is értelmezhető, azaz azokat is el kell érni, akik kevesebb információval rendelkeznek.

Az építési program legfontosabb eleme a Dagály Úszóaréna, a világbajnokság alatt 15 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény, amely a vb-t követően 5 ezer fős lelátóval működik majd tovább. Az új uszoda a vb után lehetőséget teremt az óvodások és kisiskolások tömeges oktatására, e mellett - mint mondta - a versenysport edzőbázisa lesz majd, ahol minden évben rendezhetnek kiemelt versenyeket. Megjegyezte, a tervek szerint akár már 2017-ben házigazdája lenne a komplexum a vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének, valamint Magyarországon először úszó- és műugró világkupát is rendeznének.

Kérdésre válaszolva Fürjes Balázs elmondta, több százezer látogatóra számítanak a világbajnokság ideje alatt, a budapesti szálláskapacitások ugyanakkor elbírják ezt a terhelést. A várható bevételekről szólva kiemelte, tavaly a kazanyi vizes világbajnokságot több mint négymilliárdan követték figyelemmel a televízióban, ráadásul a mostani rendezéssel is hetente sok millió emberhez ér el Budapest neve, ez pedig megfizethetetlen reklámértéket jelent. Hozzátette, a külföldi szurkolók érkezésével biztosan fellendül majd a turizmus, és - mint hangsúlyozta - nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Dagály körüli építkezések ötezer magyar embernek adnak munkát, amelyet szintén a bevétel oldalára kell írni.

Fürjes Balázs a felmerülő költségekre az építkezéssel összefüggésben válaszolt a bizottságnak. Elmondta, a Dagály Úszóaréna kivitelezése nettó 25 milliárd forintnál nem fog többe kerülni, míg a Batthyány térnél felállítandó óriás-toronyugró helyszín körülbelül két milliárd forintba kerül. Utóbbi mobilszerkezetét ugyanakkor a jövőben közintézményeknél vagy parkolók építésénél fel tudják majd használni, ráadásul megtartanak egy fotópontot is, amely később turisztikai szempontból nagy siker lehet, hiszen szinte a Dunáról lehet majd fotózni a Parlamentet. A balatonfüredi hosszútávúszó helyszín költségei néhány tíz millió forintban mérhetőek - tette hozzá.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, a városfejlesztési költségekkel azért nem számolnak, mert azokat a világbajnokság megrendezésétől függetlenül is elvégezték volna.
A Dagály Úszóaréna jövőjéről Fürjes Balázs elmondta, a cél az, hogy a jelenlegi strandfürdővel együtt üzemeljen majd a komplexum, ugyanakkor különböző látogatói - csak az ötvenméteres uszodába, vagy csak a strandra szóló - jegyek kialakítására kell törekedni. Arról egyelőre nem született döntés, ki üzemelteti majd a világbajnokság után az uszodát, de Fürjes Balázs szerint logikus lépésnek tűnhet, hogy ezt az állam tegye meg a Nemzeti Sportközpontok közreműködésével.

A jövő évi vb programjában az úszás mellett műugrás, műúszás, nyíltvízi úszás és vízilabda szerepel.