Megkezdte próbaüzemét az eszetgomi Prímás Pince komplexum

 2010. június 15. 16:06

Megkezdte próbaüzemét a közel 1 milliárdos beruházással, jelentős uniós pályázati támogatással felépült Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ. Az exkluzív ínyencéttermet, interaktív borkóstoló attrakciót, turisztikai látogatóközpontot és borászati kiállítást rejtő komplexum Esztergom új, unikális vonzereje lehet a jövőben.

A Sötétkapu két oldalán, az esztergomi Bazilikához vezető rámpa alatt húzódó 3700 négyzetméteres érseki pincerendszer rekonstrukciójával kialakított létesítmény fő látványossága a Kárpát-medencei Borvidékek Alagútja. A boltozatos, téglaburkolatú, hosszanti pincefolyosó két oldalán elhelyezett tablók segítségével virtuális kirándulást tehetünk a Kárpát-medence borvidékein, nedűik a Vinum Primatis borválogatásában innovatív módon ízlelhetők meg. A belépéskor kapott chipkártya és egy üvegpohár segítségével ki-ki érdeklődése, teljesítőképessége és kerete erejéig féldecis adagokban maga csapolhatja a kóstolni valót az önmagában is látványosságnak számító Enomatic boradagoló rendszer segítségével, de természetesen szakképzett sommelier-ék segítségét is kérhetjük. A boralagút közepén nemes anyagú padok és asztalok, sajtból, gyümölcsből, pogácsából álló borkorcsolyák nyújtanak kulturált körülményeket a válogatott nedűk élvezetéhez, az utóbbiakat előzetes megrendelésre biztosítják. Kívánságra hagyományos, sommelier által tartott bemutatók is igényelhetők. A borkínálat folyamatosan változik, érdemes időről-időre újra visszatérni.
A kívánt összeggel felöltött kóstolókártyákat a turisztikai látogatóközpontban lehet megváltani, ugyanitt a város turistainformációs irodájával kötött megállapodás értelmében többnyelvű tájékoztatás, szállásinformáció, ismertető kiadvány érhető el. Közelében ajándékbolt és kávézó kapott helyet. Az egyéni látogatók és csoportok számára fontos információ, hogy a látogatóközpont előteréből mozgássérültek számára is használható panorámalift vezet a Bazilika főbejáratához, és a létesítmény előterében jelentős számú, kulturált illemhely vehető igénybe.
Beutaztató irodák érdeklődésére tarthat számot, hogy a komplexumban újjászületett, 100+80 fős Prímás Pince étterem, illetve a boralagút, valamint a hozzákapcsolódó különterem kiválóan alkalmas rendezvények, incentive programok helyszíneként. A létesítmény kínálatát a Sötétkapu túloldalán, a Barkóczy pincében kialakított borászati kiállítás egészíti ki. Mint a Prímás Pince Turisztikai és Borkulturális Központ turisztikai igazgatójától, Rubovszky Andrástól megtudtuk, a június közepi soft opening után a létesítmény július 1-jei nyitását tervezik.