Megleshetjük a rejtőzködő állatvilágot

Forrás: MTI

 2014. július 27. 00:02

Vadmacskát, sakált, nyusztot, európai bölényt és további 22 állatfajt tekinthetnek meg természetes élőhelyi környezetükben a Szarvason megnyílt Körösvölgyi Állatpark látogatói.

A nemzeti parkok kiemelt szerepet töltenek be a hazai turizmusban, a csodálatos természeti értékek megőrzése és védelme mellett – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Szarvason a Körös-Maros Nemzeti Parkban létesített Körösvölgyi Állatpark pénteki megnyitóján.

Tíz nemzetipark-igazgatóság regisztrált adatai szerint a jegyet váltó látogatók száma 2012-ben 1,4 millió volt, és 2013-ban is hasonlóan alakult. Az adatok nem tartalmazzák a fenntartott és ingyenesen látogatható mintegy 150 tanösvény és bemutató hely látogatóinak a számát. Kiemelt teljesítményt ért el a Körös-Maros Nemzeti Park, ahol háromszorosra nőtt a látogatók száma, 2011-ben 16 276 fő volt, 2013-ban 44 096 fő.

Az új Körösvölgyi Állatpark példa nélküli gyorsasággal, másfél hónap alatt készült el – mondta el Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park igazgatója. A tíz hektáros állatparkban a látogatók 26 állatfaj 56 egyedét tekinthetik meg természetes élőhelyi környezetben. Döntően rejtőzködő életmódot folytató állatfajokkal, vadmacskával, borzzal, hollóval, európai bivallyal, szarkákkal és varjakkal találkozhatnak közvetlen közelről és ismerhetik meg természetvédelmi jelentőségüket. A parkban a vendégek láthatnak a természetben nagyon ritkán vagy egyáltalán nem észlelhető állatfajok közül rókához hasonló ragadozót, sakált, a fák koronáin élő, a mókushoz hasonló nyusztot is. Az állatpark 50 millió forintból épült, hazai és EU-támogatás segítségével.

A megnyitón elhangzott, hogy a 2014–2020 közötti EU-költségvetésben mintegy 36 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a nemzeti parkok, az összeg hasonló a 2007–2014 közöttihez. Más EU-alapokból 2020-ig további 50 milliárdra pályázhatnak, állattartó telep korszerűsítéséhez, nemzeti parki termékekhez, élelmiszer-feldolgozáshoz.