Megvan a világ legbiztonságosabb légitársasága

Forrás: Origo

 2015. január 08. 20:52

A hagyományos légitársaságok között a top tízben mindössze három európai cég van. A diszkont-légitársaságokat külön értékelték, a Wizz Air osztályzata átlagos.

Az ausztrál Qantast választotta a világ legbiztonságosabb légitársaságának 2015-re a repülésbiztonsággal és osztályozással foglalkozó AirlineRatings.com. Az ausztrál légitársaságnak a lökhajtásos gépek korában még egyelten halálos balesete sem volt – írja a cég közleményére hivatkozva az Origo.

Az AirlinesRatings.com egy sor tényezőt vesz figyelembe a légitársaságok minősítésekor, például az Amerikai Szövetségi Légihatóság, a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet és más kormányszervek auditjait. A cég szerkesztőségi csapata az értékeléskor megnézi a légitársaságok eddigi működési történetét, eseményeit, és hogy milyen újításokat vezettek be a biztonság növelésére.

Az első tízben mindössze három európai légitársaság szerepel. A Qantason kívül a többiek ábécésorrendben a következők: Air New Zealand, British Airways, Cathay Pacific Airways, Emirates, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Lufthansa és a Singapore Airlines.

A Qantas

A Qantas "nagykövete", John Travolta és Olivia Newton-John

 

A cég meghatározta a tíz legbiztonságosabbat a diszkont-légitársaságok közül is. Itt nem választott első helyezettet, a tíz legjobb ábécésorrendben a következő: Aer Lingus, Alaska Airlines, Icelandair, Jetblue, Jetstar, Kulula.com, Monarch Airlines, Thomas Cook, TUI Fly és Westjet. Sok más fapados cégtől eltérően ezek mind átmentek a Nemzetközi Légiközlekedés Szövetség működési auditján, és kitűnő biztonsági történettel büszkélkedhetnek.

Az AirlinesRatings.com összesen 449 légitársaságot monitoroz, amelyek közül 149 kapott hét csillagot, ami a maximum. Közel 50 azonban csak három vagy annál kevesebb csillagot érdemelt ki a cégtől, négy pedig – a Kam Air, a Nepal Airlines, a Scat and a Tara Air – mindössze egyet. A magyar kötődésű Wizz Air négy csillagot kapott a társaságtól a biztonsági teljesítménye alapján, a Ryanair ötöt.