Merre tovább, sertéságazat?

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2019. április 11. 16:46

Az Agrármarketing Centrum, az Agrárminisztérium és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Merre tovább, sertéságazat? címmel tartott konferenciát április 11-én Budapesten.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője kiemelte a március közepén indult, tavaszi sertéshúsfogyasztás-ösztönző kampányukat, ami az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg. Ennek keretében kóstoltatásokat tartanak, rendezvényekre látogatnak Budapesten és 14 vidéki településen, így 500-600 ezer embert érnek el. A közösségi média felületeken is aktivizálják a fogyasztókat. Az ügyvezető úgy vélte, foglalkozni kell az afrikai sertéspestis terjedésével is, a kampány pedig segítheti, hogy a belföldi fogyasztással pótolják a külpiaci veszteségeket. A marketing nemcsak fogyasztásösztönzést jelent, hanem az azt megalapozó tudás terjesztését, a szakmai tapasztalatok átadását is szolgálja – például ez a konferencia is.

A sertéságazat képviselői jelen lesznek a 79. OMÉK-on is, amit az AMC szeptember 26-29. között rendez a Hungexpón.

A belföldi sertéshúsfogyasztás kompenzálhatja az afrikai sertéspestis okozta kiesést

Fotó: turizmus.com

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára kiemelte: a magyar sertéságazat egy foglalkoztató, értékteremtő gazdasági szektor, amely jó minőségű élelmiszert biztosít, emellett a magyar kultúra része. A teljes mezőgazdasági kibocsátás 8 százaléka a sertéságazathoz kötődik, a sertésállomány 2,8 millióra tehető. Az európai sertésállomány ennél sokkal jelentősebb, 150 milliós, ebben a nehéz piaci helyzetben igyekeznek eredményesek lenni. A magyarországi sertéságazat mindössze 1,8 százalékkal bővült 2010 óta, amiben az orosz embargó és a sertéspestis is szerepet játszott, de a szakma és a kormány szoros együttműködése révén sikerült minimalizálni a veszteségeket. Külkereskedelmi szempontból 2018-ban 81 millió eurós vesztesége volt az ágazatnak, az afrikai sertéspestis miatt volumenben a piacok egyharmadát, értékben 41 százalékát veszítettük el. Az államtitkár szerint a legnagyobb kihívást az utóbbi években az árak változékonysága jelentette, de pozitívum, hogy Magyarországon nő a vásárlóerő, évente durván 10 százalékkal nő a reálkereset. A belföldi értékesítés növekedése is majdnem elérte a 10 százalékot, így érdemes a magyar fogyasztókra alapozni.

Bognár Lajos, az AM élelmiszerlánc felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos elmondta, hogy Magyarország számára az afrikai sertéspestissel kapcsolatban a romániai helyzet jelenti a legnagyobb kockázatot, de a magyar védekezés sikeres volt.

A konferencián felszólalt még Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára, és Hollósy Tibor, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökhelyettese. A kerekasztalbeszélgetésen rajtuk kívül részt vett Giczi Gergely, az AMC ügyvezető-helyettese, valamint Horváth István, a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke is.

Kapcsolódó cikkek

Ők a grill bajnokai

2018. október 07.