Mercedes kontra Trabant

Forrás: turizmus.com

 2015. november 22. 15:30

Hiába a gyengülő forintban mért bevételnövekedés, a magyar szállodaipar a jelenlegi szabályozók mellett nem fenntartható.

Hiába mutatunk ki majdnem 50 százalékos, átlagos szobaárbevétel-emelkedést az elmúlt másfél évtizedre vetítve – amit, amúgy is lenulláz a forint inflálódása –, ha tudjuk, hogy ezt az eredményt hatalmas többletköltségek árán tudtuk csak elérni. Tizenöt év alatt ugyanis, sokmilliárdos fejlesztéssel, 2,8 csillagosról 3,9-esre javult egy átlagos szoba besorolási kategóriája. Tehát a másfél évtizeddel ezelőttinél magasabb színvonalú szolgáltatással tudtunk az inflációt még csak nem is ellensúlyozó átlagár növekedést elérni – magyarázta  Hülvely István, az MSZÉSZ Választmányának tagja november 19-én, az MSZÉSZ közgyűlésén. Így az üzemeltetés lényegesen költségesebb, mint korábban, tehát az eredményesség durván csökkent. Egyszerűen fogalmazva, nem hogy felújításokra, de még szinten tartásra sem jut pénz a reálértékét sem megőrző bevételekből.

Hülvely István hasonlatával élve, a magyar szállodaipar úgy tudta megközelíteni az inflációval korrigált bevételeit, mint az a taxisofőr, aki reálértéken hasonló bevételt mutat ki, mint 15 évvel ezelőtt, csak akkor egy Trabanttal, ma pedig egy Mercedesszel taxizik.

Az MSZÉSZ közgyűlésén több felszólaló is megemlítette a gyengülő eredményességet, amire reflektált a helyettes államtitkár is. Ruszinkó Ádám kifejtette, az NGM-ben van fogadókészség arra, hogy megvitassák azt a tanulmányt, amelyet a Századvég készített az MSZÉSZ felkérésére, s amely megoldási javaslatot is tartalmaz a szállodák eredményességének növelésére, mégpedig úgy, hogy ehhez nem kell áldozatot hoznia a költségvetésnek.