Mórahalom, a gyógyvizek városa

 2013. június 18. 16:19

Az ÁNTSZ újabb két termálkút vizét nyilvánította hivatalosan is gyógyvízzé, így Mórahalmon mára összesen négy minősített gyógyvíz található. A dél-alföldi fürdővárosban 1960-ban fúrták az első termálkutat, melynek vize azóta betegek millióinak segített a gyógyulásban.

A napjainkban Mórahalomra látogató turisták ámulva hallgatják, hogy milyen régóta működik a fürdő intézménye a városban. Sokan nem is gondolnák, hogy a helyiek már a 60-as évek óta igyekeznek kihasználni a föld mélyéről feltörő, értékes termálvizet. Az akkor még Városi Fürdő néven ismert létesítmény történetének első mozzanata az 1960-ban fúratott 660 m talpmélységű termálkút volt, amely jelenleg is üzemel. A 39,5 °C-os termálvíz 1999-ben kapta meg hivatalosan a gyógyvíz minősítést, az Erzsébet gyógyvíz nevet pedig 2010-ben vette fel, ám előtte is rengetegen élvezték jótékony hatását.
A fürdő 2004-ben teljesen megújult és a változásoknak köszönhetően új nevet és megújult arculatot kapott. A Szent Erzsébet Gyógyfürdő fejlesztéséből egy újabb termálkút fúrása sem hiányozhatott. Az 1.300 m talpmélységű kút vize 2007-ben ásványvíz minősítést kapott, majd a gyógyvíz minősítés hosszú folyamatán is átesett, így 2009-től Árpád gyógyvíz néven szolgálja az intézményt. A gyógyítás mellett a közel 70 °C-os hőmérsékletének köszönhetően a teljes komplexum fűtését is ellátja.
A napokban újabb határozat érkezett az ÁNTSZ-től, amelyek értelmében további két gyógyvízzel gyarapodott Mórahalom. A Szent László gyógyvíz és a Hunyadi Mátyás gyógyvíz egyaránt jelentős mennyiségű ásványi anyag tartalommal rendelkeznek.
Mórahalmon valóban megmártózhatunk az egészségben, hiszen nem csak gyógyvizekben gazdag, de emellett az egészségügyi kezelések széles skáláját nyújtó négy csillagos Szent Erzsébet Gyógyfürdő korszerű infrastruktúrával rendelkezik a gyógyítás területén. A fürdőben dolgozó orvosok, szakképzett asszisztensek, gyógytornászok és gyógymasszőrök biztosítják a fizioterápia három fő elemét: a megelőzést, a gyógyítást és az utókezelést. A gyógyászati részlegen több mint 30 féle szolgáltatást nyújtanak, melyek között a TB által támogatott kezelések éppúgy megtalálhatóak, mint a legújabb trendet követő masszázsok és mozgásformák.
Jó hír továbbá, hogy július 1-től a SZÉP kártya mindhárom zsebéből lehet fizetni a mórahalmi gyógyfürdőben és a nyitva tartás is kedvevező, hiszen csütörtökön, pénteken és szombaton is este 22 óráig várják a fürdőzni vágyó közönséget.
A kutak a Pannon őstenger üledékrétegeiből nyerik az alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos vizet. Fürdőkúrában kopásos és gyulladásos ízületi, illetve gerincbetegségek, izomreuma valamint nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgálnak. A gyógyvízzé nyilvánítás során végzett klinikai vizsgálatok statisztikailag igazolták a fürdő vizének kifejezett gyógyhatását a térd-, és vállízületi megbetegedésekben, így a fürdőt méltán nevezhetjük a térség „térd-, és váll centrumának”. A meleg víz fokozza az ízületek, izmok, szervek anyagcseréjét, meggyorsítja a vérből tápanyagok felszívódását, fokozza a sejtekből a salakanyagok leadását. A termálvízben található ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódnak, egyenként jellemző speciális jótékony hatásukat ezáltal fejtik ki. A vízben a beteg ízületek gyógyító hatású átmozgatása a felhajtó erő miatt jóval könnyebb.