MSZÉSZ trendriport: a négycsillagos hotelek teljesítettek a legjobban

Forrás: turizmus.com

 2020. január 17. 17:50

Növekvő árbevétel, emelkedő kihasználtság, szárnyaló SZÉP-kártya forgalom, szállodanyitások – ezek jellemezték a szektort 2019 első 11 hónapjában.

Tavaly novemberben a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 4,2%-kal nőtt. Ezen belül a belföldi forgalom 0,3%-kal elmaradt a múlt évitől, a külföldi 8%-kal meghaladta azt. A hotelek havi árbevétele országos szinten 9,6%-kal, Budapesten 11,6%-kal, a fővároson kívüli hotelekben 7,7%-kal, a balatoni régióban 11,5%-kal nagyobb volt a 2018 évinél – összegzi az adatokat Trendriportjában az MSZÉSZ.

A forgalom növekedésében országos szinten szerepe volt a 2018 novemberinél 2,4% ponttal magasabb, 60,5%-os szobafoglaltságnak, a bruttó átlag szobaár 6,6%-os emelkedésének, illetve a forint/euró árfolyam múlt évivel szembeni november havi 3,6%-os gyengülésének.

 

Első 11 hónap: tovább szárnyalt a SZÉP-kártya

November végéig országos szinten a belföldi vendégéjszakák száma 0,3%-kal kevesebb volt a tavalyinál, a külföldieké 1,7%-kal felülmúlta az előző évit.

 

A belföldi vendégéjszakák számának kis mértékű csökkenése ellenére január-november között a SZÉP-kártya-forgalom 43%-kal, novemberben pedig kiugróan, 62,8%-kal nagyobb volt a 2018 hasonló időszakában elértnél.November végéig országos szinten a szállodai kategóriák között REVPAR-ban (egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevétel) a négycsillagos hotelek érték el a legnagyobb, 11,3%-os növekedést.

A hazai szállodák a Közép-Kelet-európai régióban vizsgált öt ország – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között a nettó REVPAR mutatót tekintve 69,2€-val a 2. helyen végeztek Ausztria (82,6€) mögött, Csehország (64,2€), Szlovákia (54,8€) és Lengyelország (48,9€) előtt.

A nettó REVPAR mutatót nézve Magyarország Ausztria mögött a második

Fotó: 123rf.com

Január-november között a szállodai vendégéjszakák száma hét turisztikai régióban (Balaton, Budapest, Közép-Dunavidék, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Tisza tó) nőtt, két régióban (Nyugat-Dunántúl, Dél-Alföld) csökkent.

Az év első tízenegy hónapjában magyarországon összesen 11 új szálloda nyílt 1211 szobával.

Budapesten nyolc szálloda kezdte meg működését (Meininger hotel, Mystery Hotel, Hilton Garden Inn, Párisi udvar, Monastery hotel, Barceló Hotel, T62 Hotel, M-square Hotel) a fővároson kívül pedig három szálloda (Donautica étterem és hotel, Fadd-Dombori, 4 évszak hegyi hotel, Mátraháza, Hunguest Hotel Sóstó, Nyíregyháza) 185 szobával.

Az MSZÉSZ részletes Trendriportját letöltheti IDE kattintva.