Nyit a Magyarország-parádé Grazban

 2014. június 25. 20:42

Hivatalosan csütörtök délután nyitják meg Graz főterén Magyarország háromnapos kulturális és turisztikai nagyrendezvényét, amelyen hazánkból valamennyi turisztikai régió képviselteti magát: 30 kiállító prezentálja a nyári főszezon előtt kínálatát. A szervezők 80-100 ezer látogatóval számolnak.

Június 26. és 28. között a stájerországi Grazban a szervezők minden érzékszerv számára élvezetessé és átélhetővé teszik Magyarországot, a magyar kultúrát, s a turisztikai vonzerőinket – mondta el Kovács Balázs, az ötletgazda Magyar Turizmus Zrt. ausztriai képviselője.

Az Auf nach Ungarn! (Fel Magyarországra!) szlogen jegyében megrendezendő magyar napokra hazánkból több tucat kézműves, borász, turisztikai szolgáltató, gasztronómiai vendéglátó, mezőgazdasági termelő, hungarikumok előállítói, előadóművészek, valamint zenei- és tánccsoportok érkeznek, hogy bemutassák hazánk kulturális, turisztikai és gasztronómiai kincseit.

A turisztikai régiók kínálata mellett felvonul zenei kultúránk is, a modern feldolgozású hagyományos népzenétől a jazz-funk-blues irányzatig. A három nap alatt élvezhető tíz koncertet olyan együttesek fémjelzik, mint az UniCum Laude, a Heaven Street Seven, a Kéknyúl Hammond Band, a Random Trip, a Lajkó Félix Duo, a Bin-Jip, vagy a Philharmonic Brass Quintet, továbbá szólókoncertet ad az idei Eurovíziós Dalfesztivál magyar döntőse, Kállay-Saunders András is. A grazi Forum Hungaricum a fesztivál nyitányához időzíti esti jótékonysági koncertjét Malek Andrea és Clemens Unterreiner fellépésével.

 

Az ORF sztárriportere, Sigi Maurer moderációjában látványos tánc-, népművészeti és zenei produkciók, nyereményjátékok teszik változatossá a színpadi bejelentkezéseket, míg a játszóház és a gyermekprogramok kitelepülésével a kisebbekhez viszik közelebb Magyarországot. A hagyományőrző Matyó Népművészeti Együttes interaktív programjainak része Hrivnák Tünde matyó motívumokon alapuló design- és divatbemutató show-ja.

Stájerország meghatározó utazásszervezője a Gruber Touristik, valamint az ÖBB ugyancsak kitelepül magyarországi turisztikai ajánlataikkal, hogy a hazánk iránti fokozott érdeklődés rögtön utazásra váltható legyen.

A két Európai Kulturális Főváros, Graz és Pécs ismét randevút ad egymásnak: a rendezvényre Grazba érkezik Páva Zsolt, Pécs polgármestere, és önálló pavilonban mutatkozik be a Zsolnay Kulturális Negyed. A SPAR áruházlánc ugyancsak „magyaros hetet" hirdet a rendezvény idejére, áruválasztékából – az MT Zrt.-vel közös nyereményjátékon keresztül – kiemelten népszerűsíti 45 stájerországi üzletében a magyar termékeket.

 

A jelentős médiafigyelemnek köszönhetően a rendezvény marketingszempontból többszörösen megtérül, és a korábbi tapasztalatok alapján komoly imázsformáló hatással is jár.

A nagyszabású szabadtéri Magyarország-bemutatkozás a Magyar Turizmus Zrt. kezdeményezésére, Graz város, valamint az ausztriai magyar képviseletek (nagykövetség, Balassi Intézet – Collegium Hungaricum, MT Zrt.), továbbá a grazi tiszteletbeli konzulátus és a kulturális egyesület együttműködésében, illetve a Népművészeti Egyesületek Szövetségének operatív és szakmai közreműködésével valósul meg.

A rendezvény részletes programja magyar nyelven elérhető itt: http://at.gotohungary.com/documents/183903/1764406/Auf+nach+Ungarn+Kulturprogramm+MA/630d3291-4f90-458e-8cea-8c508684accf