Otthoncsere és autómegosztás másképp

Szerző: Wagner Zsuzsa

Forrás: turizmus.com

 2016. január 31. 17:26

A közösségi gazdaság ismert és elhíresült szereplői mellett léteznek más, az utazók költségeit hatékonyan csökkentő konstrukciók is. Közülük kettőről, a CsereOtthon.com programról és a BeeRides.com autómegosztóról egy minapi budapesti rendezvényen tudhattak meg többet az érdeklődők.

Ingyenes csereszállás

A CsereOtthon.com (HomeExchange.com) programban a regisztrációs díj befizetésén kívül nincs pénzmozgás, a cserék nem üzleti alapon működnek. Az oldalon keresztül olyanok találnak egymásra, akiknek utazásuk során pont a másik fél városában, országában van szükségük szállásra, ezért az adott időtartamra lakást, házat cserélnek. A cserének persze nem muszáj szimultánnak lennie, minden a két fél megegyezésén múlik. A 23 éve létező konstrukció világszerte egyre népszerűbb, az adatbázisban tavaly 150 ország 65 ezer otthona szerepelt és 136 ezer utazást bonyolítottak le az oldalon keresztül.

Még túl bátornak sem kell lenni ahhoz, hogy belevágjunk egy ilyen cserébe – állítja Szigeti Ildikó, a CsereOtthon Magyarország képviselője. Szerinte a rendszer azért működik a mindenkiben meglévő, érthető félelmek ellenére, mert emberi arca van, és a szervezési folyamat segíti a bizalom kialakulását. A bemutatkozó szöveg, a fotók, a korábbi cserékről írt visszajelzések, a másik fél Facebook-profilja, de a többszöri levélváltás és a skype-on keresztül történő beszélgetések is sok mindent el tudnak árulni a másikról, és a folyamat bármikor leállítható, ha valami gyanúsat észlelünk – bár a képviselő azt állítja, eddig még nem hallott problémásra sikeredett utazásról a programon belül.

Úgy tűnik tehát, hogy a rendszer sajátosságai miatt, legalábbis egyelőre, nem a szélhámosok terepe. Ezért nincs ügyfélszolgálata sem, csak egy nonstop live chat, állítólag ennél többre még soha nem volt szükség. Azt sem vizsgálja senki, hogy az utazni vágyó a cserére felkínált ingatlan bérlője vagy tulajdonosa, de ennek nem szokott jelentősége lenni.

Szigeti Ildikóék először 2006-ban, egy ciprusi házaspárral cseréltek otthont. Nem szimultán csere volt, hanem az adott időre mindkét család átköltözött egy másik ingatlanba (a saját házába, illetve a nyaralójába), és így találkozni is tudtak, sőt hosszabb időt töltöttek el együtt. Ildikó férje, Steve Oakes, az International House Language School tanára, tanárképző trénere szerint a nagyobb motiváció miatt a nyelvtanulás is jóval hatékonyabb, ha ilyen típusú szálláshelyet választunk. Sőt hosszú távú cserére is van lehetőség, illetve példa, korábban egy spanyol és egy angol lány a HomeExchange.com-on keresztül három évre cserélt egymással nemcsak lakást, hanem munkahelyet is.

 

Pénzt termel a parkolóban hagyott autó

A BeeRides.com esetében egészen másról van szó: az autómegosztó a Budapestről repülővel utazóknak kínál lehetőséget arra, hogy távollétük alatt pénzt keressenek kihasználatlan autójuk bérbeadásával. Bősze Botond, a BeeRides.com alapító-ügyvezetője elmesélte: a vállalkozás ötlete akkor merült fel benne, amikor néhány évvel ezelőtt 48 eurós repülőjeggyel utazott külföldre, az autója reptéri parkolásáért pedig 180 eurót fizetett ki.

A vállalkozás a régió első és ezidáig egyetlen reptéri közösségi autómegosztója, de a modell állítólag már bizonyított Nyugat-Európában és Amerikában is. Az Ubertől abban tér el, hogy a kihasználatlan autót adja bérbe egy vállalkozás. A bérbeadás díját a megadott bankszámlára fizeti be a BeeRides.com, a jövedelem bevallását és az adófizetést természetesen a bérbeadó magának intézi.

A repülőtérre érkezők, amennyiben legalább két napra utaznak el, ingyenesen leparkolhatják autójukat a BeeRides.com reptérhez közeli parkolójában. A reptérre, majd hazaérkezéskor a reptérről transzfert biztosítanak nekik. Az autót kitakarítják, teljes körű Allianz Casco biztosítást kötnek rá, majd ha van rá igény, autópálya-matricával, GPS-szel és kérésre gyereküléssel felszerelve bérbe adják.

Az autótulajdonosoknak havi átlagban 75 ezer forintot fizet a BeeRides.com, de a díj 150 ezer forintig is felmehet. Maximum 15 éves és 350 ezer kilométert futott autókat adnak bérbe, legfeljebb napi 150 km útra, ezen a távon felül extradíjat kérnek el a bérlőtől.

Bérelni már napi 12 eurótól lehet náluk, ez állítólag akár 50 százalékkal is olcsóbb, mint a reptéri pultoknál elérhető árak. A transzfert a bérlőknek is biztosítják.

A rizikót minden autótulajdonosnak és bérlőnek magának kell felmérnie, a BeeRides.com kínálata mindenesetre, úgy tűnik, megpróbál igazodni a szigorú szabályok szerint működő nagy autókölcsönzők gyakorlatához.

Az esetlegesen fellépő problémák esetén ugyancsak nagyvonalú gyakorlatot próbálnak követni. Így például a szabálysértési bírságok behajtására a BeeRides.com vállalkozik, az ügyvezető szerint eddig minden esetben, 100 százalékban befizették a bérlők a rajtuk követelt összegeket. A kárügyintézést is magára vállalja a cég, és a kérdéses összeget előre kifizeti a bérbeadónak.

Bősze Botond szerint eddig több mint 3700 parkolási napjuk volt, 50-60 százalékos kihasználtsággal. Úgy tervezik, a közeljövőben Németországban is megjelennek egy hasonló vállalkozással.

A magunk részéről annyit fűzünk még hozzá, hogy ezek az újszerű megoldások megint csak a szigorú szabályok szerint működő szálláshelyek, autókölcsönzők, taxik stb. elől viszik el a forgalmat, másrészt, felvetnek bizonyos fogyasztóvédelmi kérdéseket is. Mert mi történik például, ha lerobban az autó (egy hagyományos kölcsönző cég ilyenkor azonnal vinne csereautót), vagy ha elzárják a vizet, esetleg a tűzoltóság kiüríti a házat, netán a turistának konfliktusa támad a szomszéddal? S az nem válasz, hogy "ez a kockázat benne van". A turista a kedvező árért is megbízható szolgáltatást     akar.