Parkmegújítás áll a Liget Budapest projekt középpontjában

Forrás: mno.hu

 2016. január 11. 15:58

Két múzeum elhagyásával és egy színházépület beemelésével megfordult a Városliget átalakításának terve, és ma már a parkmegújítás áll a Liget Budapest projekt középpontjában.

A másfél száz milliárd forintos állami beruházás újrafogalmazása szerint Budapest 150 éves közparkja, az egykori Lizsé csakis a régi épületek, intézmények megújításával és az újonnan épülőkkel, az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt nyerheti vissza a fényét – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Baán László miniszteri biztos.

Ez már a Városliget átfogó fejlesztésének végleges változata – mutatott rá Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a tavaly december 2-án elfogadott kormányhatározatra. Ez az a dokumentum, amelynek alapján két „kockaépületet”, azaz két korábban tervezett múzeumot kivettek a már megkezdett és 2019-ig befejezendő állami beruházásból, amelynek költségkerete meghaladja a 156 milliárd forintot.

Emlékezetes, az elmúlt években többször is változtak a tervek; a közvélemény eredetileg múzeumi negyedként ismerte meg az elképzeléseket, öt új múzeummal, amelyekhez csak úgy mellékesen, plusztételként csatolva látszott a Városliget mint park felújítása. Nem véletlen, hogy a mostani kormányhatározat első pontja a „tájképi kert jellegű közpark” helyreállításáról szól.

 

Baán László szerint a liget jelenleg csak 60 százalékos zöldfelületi aránya 65 százalékra nő, és nem pusztán a liget hagyományosan gazdag kulturális és szórakoztató intézményrendszere újul meg, hanem maga a teljes parkfelület is.

Igazából nincs nagy változás a 2015. december 2-i és a korábban elhatározott megújítási tervek között: kikerült a jelenleg 50 ezer négyzetméteren lebetonozott egykori Felvonulási térről két múzeumi épület, a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Építészeti Múzeum, amelyeket később és máshol kíván a kormány megvalósítani. Tervezett helyükre, az Ötvenhatosok terére kerül majd a Néprajzi Múzeum, közrefogva a hatvan évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc emlékművét, amely ugyanott marad, ahova az alkotók elhelyezték. A Néprajzi Múzeum eredetileg a Dózsa György út és az Ajtósi Dürer sor sarkán valósult volna meg, de végül oda az eredeti tervek alapján visszaépül a Fővárosi Városligeti Színház szecessziós épülete. Gyakorlatilag mínusz két múzeum, plusz egy színház, s az összes többi elem változatlan – hangsúlyozta a miniszteri biztos, aki egyben a belső tereiben szintén jelentősen megújuló Szépművészeti Múzeum főigazgatója.