Politikai és szakmai nyilatkozatok az újranyitás kapcsán

Forrás: MTI/turizmus.com

 2021. január 30. 20:03

Szokatlan politikai nyilatkozatháborút hozott az a kormányzati bejelentés, hogy március 1-jéig meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat és felgyorsítják az ágazati bértámogatás kifizetését. Megszólaltak a szakmai szervezetek képviselői is.

turizmus.com szakmai hírportálként csak kivételes esetekben szokott politikusok sajtótájékoztatóiról tudósítani vagy politikai pártok közleményeit átvenni. Ezúttal azért teszünk kivételt, mert a turizmus-vendéglátás szakma súlyos helyzetét észlelve, az érvényben lévő korlátozások további egy hónappal történő meghosszabbítása és az ágazati bértámogatás kifizetése elérte a politika színterét.

Az alábbiakban az MTI által kiadott híreket szemlézzük rövidítve, a szombati nap eseményei alapján, majd felidézzük a szakmai szervezetek egy nappal korábbi nyilatkozatait, amelyek a válság kezdetétől ténylegesen képviselik a turizmus-vendéglátásban dolgozó vállalkozók érdekeit a kormányzati egyeztetéseken.

 

Ujhelyi 100 milliárdos támogatást és a nyitás megkezdését javasolja

Százmilliárd forintos támogatást követelt a magyar turisztikai, vendéglátó és kulturális szektor vállalkozásainak, valamint a szabadtéri látványosságoknál azonnali nyitást, a kijárási tilalom idejében pedig rövidítést javasolt szombati online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Javaslatait ismertetve elmondta: a szabadtéri látványosságok – például állatkertek, vadasparkok, szabadtéri kalandparkok, jégpályák – esetében a teljes zárlat azonnali hatályú feloldására lenne szükség a megfelelő létszámkorlátozás és járványügyi előírások betartása mellett.

Szintén a szerinte indokolatlan zárlat azonnali feloldását kérte azon vendégházak, kulcsos házak, családi szállásadók esetében is, ahol a korlátozott létszámú, azonos háztartásból érkező személyek vendégül látása megoldható.

Azonnali egyeztetést javasolt a színházak, mozik, cirkuszok, könyvtárak és múzeumok fenntartóival is, hogy ha vállalják a szigorú és ellenőrzött maszkviselésre, létszámkorlátra, és távolságtartásra vonatkozó szabályok betartását, fokozatosan nyitni tudjanak.

Az ellenzéki politikus véleménye szerint egy szigorú protokoll mentén az egészségügyi előírásokat betartó szállodák újra fogadhatnának korlátozott számú vendéget, az éttermeknél pedig mielőbb engedélyezné a teraszok megnyitását, valamint megfelelő asztal-, illetve létszámkorlátozással az újbóli vendégforgalmat.

 

DK: Adja oda a kormány a beígért támogatást a vendéglátósoknak

Online sajtótájékoztatót tartott szombaton a Demokratikus Koalíció (DK) is. "Üzengetés és fenyegetőzés helyett a kormány adja oda a beígért támogatást a vendéglátósoknak" – mondta Varju László, a párt alelnöke, aki érthetőnek nevezte, hogy a vendéglátósok egyre gyakrabban és egyre elkeseredettebben nyilatkoznak a koronavírus-járvány miatti lezárásokról.

Varju úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány kitörése tavaly az egész világon sokkolóan hatott, a hirtelen jött leállás és veszélyhelyzet "ismeretlen élmény volt" a mai kor embere számára. De a felelős kormányzatok Európa-szerte képesek voltak gyorsan reagálni, hogy megmentsék a csődtől a vállalkozásokat és a munkavállalókat – tette hozzá.

A DK politikusa példaként említette a segítségre a bértámogatást. Magyarországon azonban már maga a támogatás igénylése is "kész akadálypálya", de rengeteg panasz érkezik "bennragadt húszmilliárdnyi támogatásról" is – emelte ki.

 

KDNP: A baloldal ne használja eszközként "halálkampányához" a vendéglátósokat

Szombat délután a KDNP-s Nacsa Lőrinc, a párt frakciószóvivője az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatában a kormánypártok nevében felszólította a baloldalt, hogy fejezzék be a "halálkampányt" és ne használják eszközként ehhez a vendéglátósokat.

Nacsa Lőrinc felháborítónak nevezte, hogy a vendéglátósokat jogszabályellenesen kinyitásra biztató szervezkedés mögött a "Gyurcsány-lista" egyik embere áll. Közölte: lebuktak, mert kiderült, hogy igazából nem civilek, hanem baloldali politikai aktivisták, és a Facebook-csoportot is ők indították.

Hozzátette: a baloldal eddig is ezt csinálta, nem a vírus, hanem a kormány ellen küzdött. Most is felelőtlenek, amikor a szabályok megszegésére buzdítanak – emelte ki. Úgy fogalmazott: a baloldal politikai érdekei miatt veszélybe sodorja az emberek egészségét és az eddig elért eredményeket.

 

További állami támogatást kér az MVI a vendéglátó szektornak

A turizmus.com-nak még pénteken nyilatkozott a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Kovács László az itt olvasható interjúban üdvözölte, hogy a kormány a magyar vendéglátó-érdekképviseleti szervezetek kérését is meghallgatva a közigazgatási hivatalokban felgyorsítja a bértámogatások kifizetését. Azonban ez önmagában nem fogja megoldani az ágazat helyzetét – tette hozzá.

"Életbe vágóan fontos, hogy a munkahelymegőrző támogatáson túl fenntartási vagy újranyitási támogatásban is részesüljenek az ágazat szereplői" – mondta.Az elnök javaslata, hogy az állam nyereségalapon támogassa a vállalkozásokat, ami szerinte a szektor fehérítését is elősegítené. "Ha a 2019-es nyereség 50 százalékát megkaphatnák, az biztosan valós segítség lenne" – fogalmazott Kovács László.

Az MVI elnöke a tiltás ellenére kinyitó éttermekről szólva érthetőnek tartja, hogy minél nehezebb helyzetben vannak a vállalkozók, annál erősebbek az indulatok, de szeretnék megértetni a vendéglátósokkal, hogy egyéni partizánakciókkal nem lehet megnyerni "a világháborút" a vírus ellen. "Nincs más megoldás, mint hogy egységesen és fegyelmezetten betartsuk a rendelkezéseket, amelyek az egészségügyi szakemberek tanácsai alapján születnek" – hangsúlyozta.

 

VIMOSZ:  ki kell dolgozni az újraindítási koncepciót

A tömeges bedőlések elkerülésére további állami támogatásokat tartanak szükségesnek más szakmai szervezetek is, amelyek pénteken a Világgazdaságnak nyilatkoztak a kormányzati bejelentésekre reagálva.

Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) elnöke hangsúlyozta:  a következő egy hónapot arra kell felhasználni, hogy széles körű szakmai összefogással kidolgozzák a későbbi, fokozatos újraindulás algoritmusát a turizmus-vendéglátásban.Az elnök szerint elsősorban működési támogatásra van szükségük a kritikus helyzetbe került vállalkozásoknak, hiszen a rezsit és a bérleti díjakat is fizetni kell, nem csak a béreket. A folyamatos hosszabbítások helyett a tervezhetőség érdekében fontos lenne, hogy a kormány az ágazat számára biztosított kedvezményeket és támogatásokat a veszélyhelyzetet követő egy-két hónapra előre garantálja – tette hozzá.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint a tömeges csődhullám eddigi elkerülése annak is köszönhető, hogy tavaly felfüggesztették a kényszertörlések alkalmazását. Emlékeztetett, hogy a 2008-as válság után is elnyújtva, egy-két évvel később jelentkeztek a vállalati bedőlések. Egyetértett azzal, hogy mindenképpen meg kell akadályozni a járvány harmadik hullámát, éppen ezért korábban is arra számítottak, hogy tavaszig maradnak a korlátozások, és az év második felében indulhat meg egy erőteljes növekedés – mondta a lapnak.