Praxisjog bevezetésével védené az éttermeket az MVI

Forrás: turizmus.com

 2021. június 15. 12:59

Praxisjogot, ezáltal piacvédelmet és területi korlátozások bevezetését sürgeti a pandémia alatt kivérzett vállalkozások érdekében a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) – írja a Világgazdaság.

Az írás idézi Kovács Lászlót, az MVI elnökét, aki úgy véli, „a mielőbbi állami beavatkozás az újraindulás kockázatait is enyhítené, és elejét vehetné a tisztességtelen üzleti magatartás elburjánzásának, amire válságos időszakok után nagyobb az esély”.

"Az ipartestület azt szeretné megakadályozni, hogy a más ágazatban megerősödött, tőkeerős, nem szakmai befektetők tönkretegyék a még talpon lévő, magas színvonalon teljesítő vendéglátósokat.

Piaci versenyre ugyanis csak egészséges piaci körülmények között van lehetőség, a pandémiában meggyengült vendéglátás helyzete azonban nem ilyen. Ezért azoknak a talpra állását ágazaton belül is segíteni kellene, akiknek a veszteségei az elmúlt időszakban az átlagnál súlyosabbak voltak, de nem a saját hibájukból” – hangsúlyozza Kovács László.

Budapesten a törzsvendégekre építő éttermek többé-kevésbé épségben átvészelték a korlátozások időszakát, de sokuknál rezeg a léc

Fotó: 123rf.com

A cikk kitér arra is, hogy „a budapesti üzletek 50-60 százaléka van nyitva, jókora területi eltérésekkel. A szakmai előrejelzések szerint a járvány egészen biztosan megtizedelte a vállalkozásokat, a vendéglátóhelyek 10-15 százaléka már bedobta a törölközőt”.

Az MVI elnöke azt is kiemelte, hogy „a szakácsok, felszolgálók, mosogatók vagy más munkára szerződtek időközben, vagy a Balatonra, ahol több száz üzlet nyitott meg nemrég a főszezonra készülve, amely várhatóan az idén is erős lesz. Budapesten a törzsvendégekre építő éttermek többé-kevésbé épségben átvészelték a korlátozások időszakát, de sokuknál rezeg a léc. A számukat tovább tizedelheti a bizonytalan, de költséges újranyitás, és a vendéglátásból kiábrándult dolgozók tömegének visszacsábítása is idő- és pénzigényes lesz” – mondta Kovács László.