San Francisco megregulázná az airbnb-t

 2014. április 16. 12:34

A néhány év alatt hihetetlen sikertörténetet író airbnb épp szülővárosában, San Francisco-ban néz szembe a városvezetés új szabályozásával, amely rendet tenne a magánlakás-kiadók között.

Az airbnb szabályozását már régóta szorgalmazza számos város vezetése, hiszen a közösségi gazdaság a turistaadók megkerülésével működik, mert a szállásadók nem jelentik be a náluk megpihenő turistákat, elkerülve így az adók fizetését. Most azonban San Francisco törvényhozói bejelentették, hogy elkészült az airbnb-t megregulázó tervezet, amely a tervek szerint nem bezáratja, hanem visszaélésektől mentessé teszi a magánlakások kiadásának gyakorlatát.

A leggyakoribb visszaéléseket a lakások tulajdonosai követik el, akik a hosszú távú bérlői piac helyett az airbnb és hasonló, rövid tartózkodásra fókuszáló oldalakon hirdetik férőhelyeiket, egész évben, de maguk a bérlők is gyakorta kiadják saját lakásukat és az így befolyt összegekből fizetik másik albérletüket.

 

Épp ezért ezt a tevékenységet szabályozni kell – vélik a nagy kereslet és szűkös kínálat miatt magas bérleti díjakkal sújtott kaliforniai metropoliszban. A rendelkezés szerint a helyiek saját, elsődleges lakásukat maximum évente 275 napra adhatják bérbe az airbnb-n vagy a Craiglisten. Aki társasházban él, lakásának kiadásához be kell jelentkezni a város lakáskiadóit tömörítő adatbázisba (ennek díja két évente 50 dollár), és bizonyítania kell, hogy az ingatlan legalább 150 ezer dolláros biztosítással rendelkezik. A bérbeadóknak ezen kívül be kell szedniük a turistaadót a náluk megszállóktól és a szállodákhoz hasonlóan, be is kell fizetniük azt a városi kasszába. A tervezet továbbá megengedi a bérlőknek, hogy amennyiben bérleti szerződésük ezt lehetővé teszi, távollétük idején kiadják bérleményüket – korábban ezért az ingatlan tulajdonosa akár szerződést is bonthatott velük.

Az új szabályozásokkal maga az airbnb is egyetért, bár a városi adatbázist aggályosnak tartja, attól félve, hogy a vendéglátók adatai nyilvánossá válhatnak. A két éves előkészítő munka nyomán megszülető tervezet várhatóan még idén hatályba lép.