Stephan Interthal: Budapest gyorsan visszahódítja a turistákat

Szerző: Szakonyi Péter

Forrás: turizmus.com

 2022. február 12. 08:59

Kevés ötcsillagos budapesti szálloda büszkélkedhet azzal, hogy a világjárvány ideje alatt mindvégig nyitva tartott. A Kempinski Hotel Corvinus Budapest a Covid első évében érthetően veszteséggel zárt, 2021-ben viszont már ismét profitábilis lett.

Stephan Interthal igazgató rendíthetetlenül optimista, úgy véli, hogy nemcsak az általa irányított szálloda, de a magyar főváros is visszahódítja a turistákat.

A járvány miatti korlátozások megviselték a hotelszakmát. Sorra zártak be a házak, elbocsátották a dolgozók nagy részét, és elhalasztották az aktuális felújításokat is. A Kempinski Corvinus igazgatója a tulajdonosok támogatását élvezve azonban másként döntött.

A hotel egy napra sem zárt be. Bár volt, amikor csak három-négy vendég lézengett az épületben, de a szálloda alkalmazottai – beleértve az igazgatót is – bejártak dolgozni.„Negyven éve vagyok a hotelszakmában, de olyan még nem esett meg velem, hogy egy üres hotelt irányítok” – vallja kissé rezignáltan.

Stephan Interthal: 2021-et már ismét nyereséggel tudtuk zárni

Fotó: Kempinski Hotel Corvinus Budapest

A vendégek elmaradása ugyanakkor lehetőséget adott arra, hogy folytassák a 2022-ben harmincéves épület felújítását. A pandémia hónapjai alatt az utolsó két szintet korszerűsítették. De nemcsak az épületre költöttek eurómilliókat, az alkalmazottakat – ha csökkentett fizetéssel is –, de megtartották, amihez persze a tulajdonosok megértése és áldozatvállalása is kellett.

A turisztikai csúcsévnek számító 2019-ben 330-an dolgoztak a Kempinskiben. 2021 decemberében már ismét 200 felett volt a létszám. Interthal jól érzékelte, hogy aki elmegy, vagy akit elküldenek, az nehezen jön vissza – ha egyáltalán… Az idő az igazgatót igazolta: az eltávozottak más szakmában helyezkedtek el, vagy a 2021 nyarától ismét jól menő vidéki szállodákhoz igazoltak. A törzsgárda megtartását jelentősen segítette a kormányzati bértámogatás, de még ez sem tudta teljes egészében kompenzálni a jövedelmek átlag 40 százalékos csökkenését. A Kempinski a pandémiától sújtott 2021-es évben sem szállt be az árversenybe, az átlagár egész évben 200 euró felett volt. Ennek is betudható, hogy a 2020-as veszteség után 2021-ben már némi nyereséggel – és 2,9 milliárd forintos forgalommal – tudtak zárni. (Ez utóbbi, 2020-ban a január–márciusi rekord árbevétel mellett is csak 1,8 milliárd forint volt.)

Interthal – aki a második budapesti ciklusát tölti, s összességében már másfél évtizede él és dolgozik Budapesten – rendíthetetlenül optimista. Bízik abban, hogy a magyar főváros gyorsan és ismét népszerű lesz a külföldi turisták körében.

Örömmel konstatálja, hogy a gazdasági problémák ellenére Budapesten egy sor nívós hotel épül, s nyitott meg vagy nyit a közeljövőben. Nemcsak a nagy nemzetközi láncok bővülnek itt, de a magyar magánszemélyek tulajdonában levő butikhotelek száma is gyarapodik.A Kempinski Corvinus a 2021-es szerény kihasználtságot követően, 2022-ben már 45-50 százalékos foglaltsággal számol. „A magyar főváros szépsége, az itteni szolgáltatások jó ár-érték aránya miatt másfél-két év múlva ismét rekordévnek örvendhetünk – mondja –,  persze csak akkor, ha a Covid is így akarja.”

*

'21-re is lapot húztak címmel indított sorozatunkban meghatározó turisztikai vállalkozások és szervezetek vezetői beszélnek arról, miként élték meg 2021-ben a pandémia okozta, soha nem látott helyzetet. Milyen rejtett tartalékokat, szinte valószínűtlen megoldásokat kellett elővarázsolniuk a folytatáshoz? A sorozatban eddig megjelent cikkeket itt érheti el.