Százhalombattán osztják ki az Európai Virágos Városok és Falvak verseny díjait

Forrás: turizmus.com

 2014. szeptember 22. 10:21

Sikeres pályázatának köszönhetően Százhalombatta lesz a házigazdája az Európai Virágos Városok és Falvak Verseny (Entente Florale Europe) díjkiosztó ünnepségének 2014. szeptember 26-28. között.

A város 2011-ben nyerte el először a Virágos Magyarországért Díjat, majd a következő évben ezüst fokozatot ért el a nemzetközi döntőn. Az önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére nyújtott be jelentkezést a 2014-es nemzetközi díjkiosztó megszervezésére, amit 2013-ban az angliai Bristolt megelőzve nyert el. A rendezvényre Európa tizenegy országából és a hazai szakmai szervezetektől, minisztériumokból érkezik a népes – több száz fős –vendégsereg.

Százhalombatta Város Önkormányzata 2011-ben elnyerte a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny fődíját város kategóriában, amely feljogosította, hogy Lövővel – a falu kategória győztesével együtt - képviselje Magyarországot a 2012-es Európai Virágos Városok és Falvak Versenyen. A város képviselői a hollandiai Venlo-ban rendezett díjkiosztó gálán ezüst fokozatot vehettek át. A zsűri nagyra értékelte a fogadásukban közreműködők alaposságát, a kertes városrész állapotát, a lakótelepi közösségek aktivitását és az esélyegyenlőség érdekében tett erőfeszítéseket. Százhalombatta a 2014-es nemzetközi díjkiosztó gála megszervezésével újabb lehetőséget kapott, hogy ország-világ előtt megmutassa: milyen egy huszonegyedik századi, élhető iparváros.

A díjkiosztó gála a Barátság Kulturális Központ színháztermében kerül megrendezésre szeptember 26-án, és mivel a terem befogadóképessége véges, csak a versengő települések delegációi, a zsűri tagjai és a rendező szervezetek, valamint a média képviselői vehetnek részt rajta. A kétórás hivatalos programot, amely során ismertetik az idei európai verseny értékelését és eredményeit, csak a Forrás Néptáncegyüttes rövid műsora egészíti ki, majd díszvacsora követi a Szekeres József Rendezvényközpontban.

Másnap, 27-én délelőtt mindenki bekapcsolódhat az EFE rendezvényébe, hiszen Európa Piac várja az érdeklődőket a Szent István téren (rossz idő esetén a Szekeres József Konferencia- és Rendezvényközpontban), ahol minden ország mini kiállítás, kóstoló keretében mutatja be otthoni turisztikai, kulturális és gasztronómiai értékeit. Az EFE vendégeit ezután fővárosi városnézésre és hajókirándulásra viszik a szervezők, a harmadik napon pedig százhalombattai városnézéssel fejeződik be a látogatásuk.