Szilágyi Lajos: Minden adott a Balatoni Kör megújulásához

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. május 22. 17:37

A balatoni borászatokat és vendéglátó vállalkozásokat tömörítő szervezet sajtótájékoztatón mutatta be legfrissebb gasztrokiadványát. A siófoki eseményen a szervezet új elnökét, Szilágyi Lajost a Balatoni Kör megújulásáról is kérdeztük.

A Balatoni Kör hatodik alkalommal jelentkezik a tó körüli minőségi vendéglátóhelyeket és borászatokat bemutató informatív, fotókkal illusztrált gasztrokalauzával. A Kóstold Körbe című füzet megtalálható minden, a kiadványban szereplő helyszínen, és segít eligazodni a vendégnek, ha például tóparti éttermet, rendezvényhelyszínt, borászatot, pálinkafőzdét, kisüzemi sörfőzdét, fagylaltozót, exkluzív hotelt, esetleg kutya- vagy családbarát helyet keres. Az idei kalauzban a Balatoni Kör tagjain túl olyan „külsős” vendéglátóhelyek is szerepelnek, ahol hasonlóan gondolkoznak a tó körüli minőségi gasztronómiáról.

Balatoni gasztrohelyek egy kiadványban

Fotó: Balatoni Kör

A jelenleg 42 tagú, összesen 54 vendéglátóhelyet képviselő szervezet áprilisban megválasztott új elnöke, Szilágyi Lajos a siófoki Mala Garden Design Hotelben tartott sajtótájékoztatón elmondta: „Az egyesület fő mozgatórugója az értékvédelemben, az összefogásban, a közös gondolkodásban rejlik, így konkurenciaharc helyett jó szívvel ajánljuk egymást. A Balatoni Kör fő célkitűzése, az egész éves Balaton ma már nem utópia, hanem a valóság.”

Idén nyáron várhatóan rekordszámú látogató érkezik a tó körüli településekre, és sokan komoly áremelkedéstől tartanak, ezért Szilágyi Lajos megnyugtatásul hozzátette: a kiadványban szereplő helyek nem terveznek irreális árkorrekciót, ők azok, akik tíz-húsz év múlva is szeretnék vendégül látni a Balatonhoz érkezőket.

 

A profizmus a cél

Az áprilisi tisztújítás kapcsán a Balatoni Kör frissen megválasztott elnöke a Turizmus.com-nak elmondta: az elnökség és a tagság igénye egyaránt a fejlődés, hiszen minél szerteágazóbb az egyesület, annál nehezebb működtetni. „Profi szervezetként tagozatokat kell létrehoznunk. Egyelőre »vendéglátás«, »borász« és »egyéb« (pl. sörfőzdéket, pálinkafőzdéket, cukrászatokat stb. tömörítő) alegységekben gondolkodunk. Terveink szerint az egyes tagozatok kéthetente találkoznának egymással, így a havi közös reggelikre már egységesített javaslatokkal érkezhetnek. Ez sokat segít, hogy megszűnjön az a káosz, amit a 42 tag 42-féle elképzelése korábban eredményezett.”

Szilágyi Lajos: Konkurenciaharc helyett jó szívvel ajánljuk egymást

Fotó: Balatoni Kör

A Balatoni Kör új munkacsoportokat is létrehozott, első körben megalakultak a rendezvény, a kommunikációs és a társadalmi felelősségvállalás munkacsoportok, ez utóbbi az épített és a természeti környezet védelmében is felszólal majd. „Azáltal, hogy növekszünk, egyre szélesebb kapcsolatrendszerrel és egyre nagyobb befolyással bírunk. Egy civil szervezetnek alapvető feladata, hogy a társadalmi felelősségvállalásban részt vegyen, illetve olyan, számára fontos ügyekben hallassa a hangját, amire másoknak nincs lehetőségük. Továbbra is távol maradunk a politikától, de határozottan képviseljük a tagjaink által megfogalmazott értékeket és véleményeket” – jelentette ki az elnök.

 

„Mindannyiunkat a továbblépés vezérel”

Az MTÜ pályázataihoz kapcsolódó, a közelmúltban komoly sajtóvisszhangot keltő események kapcsán Szilágyi Lajos elmondta: rengeteget tanultak a történésekből, ugyanakkor a tagságot a továbblépés, a Balatoni Kör fennmaradása vezérli. Ezért mindannyian kompromisszumokat kötöttek, és továbbra is az a céljuk, hogy az egyesületben a tagság akarata érvényesüljön.

Az új vezetőség legitimitása kapcsán hozzátette: az elnökség megválasztásában most először lehetett 11 jelölt közül 7 elnökségi tagot választani, és a legkevesebb szavazatot kapott tag is 62%-os támogatottságot élvez – így véleménye szerint minden adott ahhoz, hogy a Balatoni Kör megújuljon.

A Balatoni Kör tagjai, kezükben a Kóstold Körbe füzettel a kiadvány sajtótájékoztatóján

Fotó: Balatoni Kör

Az új elnök nem tagadta, hogy a múltban követtek el hibákat, ugyanakkor ezeket főként belső kommunikációs hibának értékelte. „Azt nem tartom visszásnak, hogy az állami turizmusirányítás az ország leglátogatottabb turisztikai desztinációját fejlesztési forrásokhoz juttatja. Külön szeretném kihangsúlyozni, hogy nem támogatásokat kaptunk, hanem különböző fejlesztésekre pályázhattak a tagok. Részint a további félrecsúszások megelőzésére alakult meg az említett kommunikációs munkacsoportunk is, ami a profi koordinációt szolgálja.”

 

Társadalmi felelősségvállalás és zöld gondolat

Az egyik újonnan megalakított munkacsoport a társadalmi felelősségvállalást, a Balaton természeti és épített környezetének megóvását tűzte célul. A csoport első eredményéről már a Kóstold Körbe kiadvány bemutatásával egy időben beszámolhattak: a Balatoni Kör tagjai május 19-ei gyűlésükön döntöttek arról, hogy mintegy egymillió forint értékben különböző utalványokkal segítik a pandémia alatt megfeszített munkát végző Balaton-környéki egészségügyi dolgozók rekreációját.

Hajdu Attila, a munkacsoport vezetője kérdésünkre elmondta, hogy hasonló akcióik már ezt megelőzően is voltak: a korábbi gasztropiknikekhez kapcsolódó árverések bevételeit ugyancsak jótékony célokra, a mentőszolgálatnak, illetve a tó körüli egészségügyi intézmények megsegítésére ajánlották fel.

„A környezetvédelem legalább ennyire fontos számunkra, hiszen a Balaton örök, amit meg is kell őriznünk. Nem ez a fő profilunk, mégis úgy gondoljuk, hogy véleménynyilvánítás, javaslattétel formájában nekünk is meg kell szólalnunk a tó védelmében. Egyelőre elsősorban a demonstráció, a példamutatás eszközeivel tudunk élni. Szervezünk többek között szemétszedést, és már az első, őszi gasztropikniken megvalósulhat az a célkitűzésünk, hogy lebomló, környezetbarát étkészletekkel várjuk a vendégeket. Az is a terveink között szerepel, hogy egy saját Balatoni Kör mannschafttal részt vegyünk az elektromos hajóknak szervezett augusztus 20-ai Zöld Szalag versenyen. Az indulással azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy számunkra mennyire fontos, hogy környezetkímélő járművek szeljék a Balaton vizét. Bár az időpont egy kicsit rázós, hiszen mindannyiunknak az az év egyik legforgalmasabb napja, remélem, ki tudjuk állítani a csapatot” – tette hozzá.