TOP50 – Mihályi László: A vendég meg tudja különböztetni, mi jó és mi nem

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2023. március 07. 17:01

Kilencedszer mutatja be a Turizmus.com TOP50-es kiadványa a magyar turizmus meghatározó szereplőit. Mihályi László mestercukrász, a Mihályi Patisserie tulajdonos-ügyvezetője először szerepel a kötetben.

Kiadványunk idei újítása, hogy tevékenységi kategóriánként csoportosítottuk az ágazat szereplőit. A befektetők, a szálloda- és az utazási piac szereplői után most a vendéglátókat vesszük sorra – a szerk.

*

A 2022-ben 15. születésnapját ünneplő váci Mihályi Patisserie a Dining Guide szavazásán 2021-ben zsinórban negyedszer nyerte el az Év Cukrászdája díjat. Mihályi László büszke tulajdonosa a címnek, mégis azt tartja a legnagyobb elismerésnek, hogy a közönség nap mint nap rájuk szavaz, betér az üzletbe és értékeli az általuk képviselt makulátlan minőséget.A francia cukrászati stílus magyarországi megteremtőjeként emlegetett szakember szerint a vendéglátást nem lehet érzelemmentesen, pusztán üzleti vállalkozásként művelni. A cukrászda üzemeltetése számára életút és elhivatottság, óriási boldogság, hogy üzletüket 15 éve képesek fenntartani és fejleszteni. Tudja, hogy az általa befektetett, több évtizedes munka talán csak a gyermekei vagy az unokái számára fog megtérülni, mégis büszkeséggel tölti el, hogy a termékeiken és desszertjeiken keresztül a vendégeik számára érthető érzelmeket és üzeneteket közvetítenek.

Mihályi László mestercukrász, a Mihályi Patisserie tulajdonos-ügyvezetője

Fotó: Kurcz Orsi

Miközben bizonyos szempontból soha nem elégedett, büszke arra, hogy képesek voltak felülemelkedni azokon a gátokon és nehézségeken, amelyek 2022-ben érték őket. Legnehezebb feladatuk a munkaerőhiány leküzdése volt, de végül sikerült a szakmájukat szerető kollégákat találniuk. „Megfelelő létszámú csapattal a saját feladatainkra tudunk fókuszálni, és nem azokra, amelyeket a körülmények támasztanak" – hangsúlyozta.Számukra már nem projekt, hanem életük része, hogy hazai, elsősorban lokális alapanyagokkal és gyümölcsökkel dolgozzanak. A beszállítókkal és a termelőkkel az évek során közös értékrenden alapuló együttműködéseket alakítottak ki. „A szomolyai feketecseresznyét egy jó barátomtól vásároljuk, saját magunk készítünk belőle velőt, aszalt és kandírozott cseresznyét. A kismarosi Ciszterci nővérek újonnan épült gyümölcsfeldolgozójában közös szakmai munkában könnyebben dolgoznak fel nagyobb mennyiségű gyümölcsöt is. Együttműködéseink nemcsak üzleti alapúak, a közös munka mindenki számára jólesik és mély lelkülettel tölti meg a napokat" – hangsúlyozta. Meggyőződése szerint ugyanis sok jó szándékú közreműködő erejére és sok ezer apró részlet összeállására van szükség az általa képviselt minőség fenntartásához.

Ahogy a korábbi években, termékkínálatuk tavaly is folyamatosan változott, a szezonálisan elérhető alapanyagok és egyéb körülmények, például aktuális leterheltségük és önkifejezési vágyuk függvényében. Egyes desszertjeik, mint például a mézbogyóból készített finomságok, csak néhány napig voltak elérhetőek, mégis rajongott értük a közönség, éppúgy, mint a Dobosért, a fatörzsekért, a bonbonokért, vagy a bivalytejes fagylaltokért. Desszertjeik mindegyike csúcsminőségű alapanyagokból készül és művészi alkotással ér fel, előállításukhoz nem használnak ízfokozót, színezőanyagot, sem másféle mesterséges adalékanyagot.Mihályi László saját üzletének nevelgetése mellett több helyen szaktanácsadói tevékenységet végez, tapasztalatával és felkészültségével segít más vállalkozásokat abban, hogy magasabb szintre lépjenek. Megvan benne az igény tudásának átadására, de az alapítvány, amely az oktatás folyamatosságát elsőként az oktatók képzésén keresztül biztosítaná, egyelőre Csipkerózsika-álmát alussza. Az edukáció tehát egyelőre a jövő, de a szakember a jelenben él, hálás a közönségért, akinek szívből zenélhet.

(Az írás „A turizmus 50 fontos szereplője & TOP 10 polgármester és fiatal 2022” című kiadványban jelent meg.)