Történelmi jelentőségű megállapodás a Budapest Airport és a BKK között

 2013. december 09. 18:27

A Budapest Airport és a Budapesti Közlekedési Központ vezetői együttműködési megállapodást írtak alá, melynek célja a repülőtéri földi személyszállítási szolgáltatások színvonalának emelése minden lehetséges területen.

A dokumentum a személyszállítási szolgáltatásokat hozza összhangba az elmúlt hónapokban a fővárosban bevezetett változtatásokkal.

Az együttműködési megállapodást Jost Lammers, a Budapest Airport Zrt. és Vitézy Dávid, a BKK Zrt. vezérigazgatója látta el kézjegyével a Liszt Ferenc Repülőtéren. A két társaság közötti stratégiai együttműködés bővítésének célja, hogy a Budapestre érkező, illetve onnan induló légi utasok számára jobb minőségű földi személyszállítási szolgáltatások nyújtsanak.

 

A megállapodás jogi keretet biztosít a két vállalat által indított közös fejlesztési kezdeményezéseknek, ennek eredményeként a 2B terminálon már működő BKK ügyfélszolgálati ponton felül további, jegyeket és bérleteket értékesítő és az utasok tájékoztatását szolgáló ügyfélpontot alakítanak ki a felek a 2A terminál érkezési szintjén is. A BKK termékeit értékesítő bérlet- és jegykiadó automatákat helyeznek ki a reptéri buszmegállókban is. A Budapest Airport többnyire az üzemeltetési és fenntartási költségek átvállalásában veszi ki részét, de vállalja az új jegyautomaták telepítési költségeit is.

A két cég több, a repülőtéri busz- és taxi szolgáltatások szabályozását célzó intézkedésről is megállapodott a 2013 szeptemberében a Fővárosi Önkormányzat által bevezetett változtatásokkal összhangban. Ennek megfelelően 2013. december 10-től a Budapest Airport biztosítani fogja, hogy kizárólag a BKK-nál regisztrált, jogszerűen üzemelő budapesti taxik élvezhetik a 2. Terminál közúti előterén érvényes díjmentes türelmi időszakot korlátlan számban. A BKK vállalta, hogy szigorúbb ellenőrzést gyakorol a repülőtéri taxisok működése felett: legalább hetente három alkalommal ellenőrzi a repülőtér területén a taxi szolgáltató vállalkozókat, hogy azok a taxirendeletben foglaltaknak megfelelnek-e. A repülőtéri taxiállomás helye a jelenlegivel megegyező marad, jogszabálynak megfelelő használatát a Budapest Airport és a BKK is hivatott ellenőrizni.

Ezen felül a Budapest Airport Zrt. jogosult a Taxiállomás használatára az általa megállapított feltételek alapján pályázatot kiírni és azt a saját feltételei alapján, saját hatáskörben, önállóan értékelni, amelyet előzetesen egyeztet a BKK-val és Budapest Főváros Önkormányzata Főpolgármesteri Hivatalával. A közös erőfeszítések célja a budapesti repülőteret használó üzleti és szabadidős utazók részére minőségi, megbízható és biztonságos földi személyszállítási szolgáltatások nyújtása.

„Az elmúlt években a BKK-val közösen sokat tettünk annak érdekében, hogy javítsuk az utazási élményt a repülőteret használó magyar és külföldi utasok számára" – mondta az együttműködési megállapodás aláírása alkalmával Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója. „Fontosnak tartjuk, hogy az iparág legnagyobb szereplői között szoros legyen az együttműködés, hiszen céljaink, érdekeink közösek. Repülőtér-üzemeltetőként a jövőben, a fővárossal együttműködésben még többet tehetünk annak érdekében, hogy tovább fejlesszük a szolgáltatások színvonalát, ahogyan azt egy európai főváros repülőterén az utasok elvárják. Biztos vagyok benne, hogy ennek révén több elégedett üzleti utazó és turista látogat majd el ebbe a gyönyörű városba" – tette hozzá Jost Lammers.

Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója az aláírást követően elmondta, hogy „a Fővárosi Önkormányzat és BKK számára kiemelt fontosságú, hogy a reptérre érkező és a reptérre tartó utasok a felszíni közösségi közlekedés és a taxiközlekedés igénybe vétele esetén is színvonalas szolgáltatásokkal találkozzanak. Míg korábban egy Budapestre érkező turistának nem lehetett a budapesti közlekedésről információt szerezni vagy bankkártyával jegyet venni a reptéren, addig mára a hazánkba érkező külföldiek teljeskörű és átfogó tájékoztatása, a bérlet- és jegyvásárlás lehetőségének biztosítása a cél. Ez az ország és a főváros kedvező megítéléséhez is hozzájárul, éppen ezért a Főváros és a BKK a Budapest Airporttal együttműködve mindent megtesz a szolgáltatások fejlesztése érdekében".