Bemutatták a „Flights, routes, products” turisztikai marketingstratégiát

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

 2015. szeptember 02. 15:06

Szeptember 2-án a Kína – Közép és Kelet-Európa (Kína-KKE) Turisztikai Együttműködés második magas szintű találkozóján, a szlovéniai Bledben mutatta be a „Flights, routes, products” 2016-os stratégiát Faragó Péter, az MT Zrt. vezérigazgatója, a Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ vezetője.

A kínai turisták hatékonyabb elérését és régióba csábítását célzó szövetség koordinációs központja tavaly május óta működik sikeresen Magyarországon, a Magyar Turizmus Zrt. szervezetén belül. A csúcstalálkozón az eddigi munka eredményeit is értékelték és aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amellyel a Kína-KKE turisztikai együttműködés is csatlakozhat a kínai „Egy Övezet, Egy Út” külgazdasági stratégiához.

A Kína-KKE országok turisztikai együttműködésének 2. csúcstalálkozóját a Bledi Stratégiai Fórumhoz kapcsolódóan rendezték meg 2015. szeptember 1. és 2. között a szlovéniai Bledben.

A csúcstalálkozót követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a Kína-KKE együttműködés is aktív résztvevője kíván lenni a kínai „Egy Övezet, Egy Út” külgazdasági stratégiának. Varga Mihály kiemelte: a csatlakozási szándékot indokolja, hogy a kínai külgazdasági stratégiában megfogalmazott törekvések egy irányba mutatnak a szerveződés céljaival. Az „Egy Övezet, Egy Út” stratégia egyebek közt különös hangsúlyt fektet a Selyemút mentén fekvő nemzetek turisztikai ambícióinak támogatására, a közös turisztikai utak és termékek fejlesztésére, valamint nemzetközi sportesemények rendezésére.

A találkozón dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár kifejtette: ahhoz, hogy a világ legnagyobb és legmagasabb költésű küldő piacán tovább növelhessük a közép- és kelet-európai országok piaci részesedését, a több országot érintő, vonzó utazási csomagok kidolgozása és a hatékony közös promóció mellett elengedhetetlen a közvetlen kínai légi összeköttetések további fejlesztése, a V4-es mellett a balkáni, illetve balti régiók irányába is.

A csúcstalálkozót megelőző Stratégiai Fórum turizmus kerekasztalának magas rangú szakmai és politikai szereplői között foglalt helyet Marcio Favilla Lucca de Paula a Turisztikai Világszervezet Operatív Programok és Intézményi Kapcsolatok ügyvezető igazgatója; Mario Hardy, az Ázsia/Csendes-óceáni térség Utazási Szövetségének (Pacific Asia Travel Association -PATA) elnöke; Alain Dupeyras az OECD Turisztikai Bizottságának vezetője; Pedro Ortún az Európai Bizottság, Vállalkozás- és Iparpolitikai Főigazgatóságának igazgatója; Wei Hongtao a Kínai Turisztikai Hivatal (CNTA) vezetőségének tagja; Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár (a 16 közép-európai ország turisztikai együttműködését irányító ország képviseletében) és Zdravko Počivalšek Szlovénia gazdasági és technológiai minisztere.

 

A Stratégiai Fórumot követő délutánon a Kína-KKE Turisztikai Együttműködés országainak belső egyeztető megbeszélései következtek azzal a céllal, hogy felkészüljenek a másnapi csúcstalálkozóra. Az előzetes találkozón Faragó Péter tartott előadást a központ 2014. és 2015. évi tevékenységéről, valamint 2016. évi terveiről. Az együttműködéssel kapcsolatos meglátásait és javaslatait Észtország, Montenegró és Lengyelország turisztikai szervezeteinek vezetői is kifejtették.

Szeptember 2-án már a kínai fél részvételével folytatódott a rendezvény, ezen a napon került sor a Kína-KKE Turisztikai Együttműködés 2. csúcstalálkozójára. A magas szintű találkozón jelen volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár és dr. Faragó Péter vezérigazgató is.

dr. Faragó Péter az együttműködés eddigi eredményeinek összefoglalását követően a „Flights, routes, products” szlogennel fémjelzett 2016-os stratégiát mutatta be. Szavai szerint a szlogen arra utal, hogy a Kína-KKE Turisztikai Koordinációs Központ az új légi járatok nyitására, a régiós turisztikai útvonalak és a régiós turisztikai termékek fejlesztésére fókuszálja jövőbeni tevékenységét.

„A kutatási adatokra és a legújabb trendekre figyelemmel a központ úgy véli, hogy a termékfejlesztés tekintetében nem a nyugati desztinációkkal való versengés lehet a helyes irány, sokkal inkább a KKE régióra jellemző turisztikai termékekre kell összpontosítani, azaz megtalálni azokat a termékeket, amelyek több országban jelen vannak, és amelyek egy-egy kelet-közép-európai körút alkalmával megismerhetők. Ilyenek lehetnek a városnéző túrák, a gyógyturizmus vagy az UNESCO világörökségi helyszínek meglátogatására felfűzött utak.” – hangsúlyozta a koordinációs központ vezetője.

A csúcstalálkozó végén, ünnepélyes keretek között írta alá az „Egy Övezet, Egy Út” kínai külgazdasági stratégiához való csatlakozási szándéknyilatkozatot a turisztikai együttműködésben részt vevő 16 európai ország képviseletében Faragó Péter, illetve a kínai fél nevében Wei Hongtao.

Magyarország esetében máris mérhető eredményeket hozott a mintegy másfél éves múltra visszatekintő együttműködés: a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken 2014-ben 20%-kal több, közel 90 ezer kínai vendég töltött el több mint 160 ezer vendégéjszakát, ami 16%-kal haladja meg az előző évi adatot.

Magyarországon idén a tavalyinál is gyorsabb ütemben nőtt a kínai vendégéjszakák száma. A KSH előzetes adatai szerint 2015 első félévében a kínai vendégek száma közel 35%-kal, a kínai vendégéjszakák száma pedig mintegy 30%-kal nőtt a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken. A májusban beindított Peking-Budapest légi járat – mely hetente négyszer köti össze a magyar fővárost a kínai fővárossal – tovább javíthatja a kínai beutazó turizmus dinamikáját.