Továbbra is megvezeti az utazókat a Booking.com

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 22. 11:22

A hotelplatform a brit versenyhatósággal kötött megegyezés után sem hagyott fel a nyomásgyakorló értékesítési stílussal – állítja a Which? brit fogyasztóvédelmi egyesület.

A Which? vizsgálódásai arra az eredményre jutottak, hogy a platform „Már csak 1 szoba maradt” jellegű üzenetei nem állják meg a helyüket.

Holott szeptember 1-jén lejárt a brit versenyhatóság (Competition and Markets Authority, CMA) által adott határidő, eddig kellett volna hat szállásközvetítő oldalnak (Booking.com, Expedia, Agoda, Hotels.com, ebookers és Trivago) életbe léptetnie az értékesítési gyakorlatával kapcsolatos változtatásokat. A cégeket többek között nyomásgyakorlás, valamint az árkedvezményekre és a valós költségekre vonatkozó félrevezető kijelentések miatt vette elő a hatóság, amely megállapította, hogy fogyasztóvédelmi előírásokba ütközhet az olyan gyakorlat, amely pl. hamis képet ad egy szoba keresettségéről, vagy nem a teljes árat jeleníti meg.

A Booking nyomásgyakorló értékesítési gyakorlata fogyasztóvédelmi szabályokba ütközhet

Fotó: pexels.com

A Which? kutatásai szerint a Booking.com-nál tízből öt esetben a „már csak X szoba maradt” kijelentés nem takarta a valóságot. Az egyik esetben például a Park Plaza Westminster Bridge mellett jelent meg az az üzenet, hogy már csak egy kiadó szobájuk van, egy superior kétágyas 232 fontért. Az oldal átvizsgálása során ennek ellenére másik tíz superior kétágyas szobát találtak, amelyek ráadásul csak 226 fontba kerültek. A hotelben egyébként még 34 üres szoba volt az adott éjszakára. Tehát az oldal nemcsak hogy belehajszolta volna a vásárlókat egy foglalási döntésbe, hanem még 6 fonttal többet is csikart volna ki belőlük.

Más platformok módosították az üzeneteiket, az Agoda oldalán például az „Ezen az áron már csak egy szoba maradt” szöveg jelenik meg.

A Booking.com szóvivője azt nyilatkozta a Which?-nek, hogy keményen dolgoznak a CMA-val kötött megállapodás végrehajtásán, többek között az egyes szállások foglalhatóságáról és népszerűségéről kiadott üzeneteken. Továbbá együttműködnek a CMA-val a fogyasztói élmény fokozása érdekében.

Andrea Coscelli, a CMA vezérigazgatója szerint figyelni fognak arra, hogy a Nagy-Britanniában emberek milliói által használt oldalak betartsák a szavukat. Közbe fognak lépni, ha bebizonyosodik, hogy a cégek megszegik a fogyasztóvédelmi szabályokat.