Megregulázzák az online szállásközvetítőket a britek

Forrás: hvg.hu

 2019. február 12. 12:17

A Competition and Markets Authority a Booking.com-nál, az Expediánál, a Hotels.com-nál, a Trivagónál, az ebookersnél és az Agodánál folytatott vizsgálatot, ami érdekes kompromisszummal zárult.

A hivatal nem hozza nyilvánosságra azt, hogy pontosan melyik cégeknél milyen szabálytalanságokat talált, cserébe a szálláskereső oldalak tulajdonosai vállalták azt, hogy szeptember 1-jéig olyan változtatásokat léptetnek életbe, amelyek mellett szinte lehetetlen lenne csalni.

A szállásközvetítőknek jelezniük kell, hogy mennyi az adó, a foglalási díj vagy bármi egyéb extra költség; jelezniük, ha egy ajánlat azért jelenik meg az első találatok között, mert a hotel ezért fizetett. Ha ki is írják, hogy hányan nézik az adott szállást, azt is hozzá kell tenni, hogy ez az adott pillanatban van-e így, vagy összesen annyian nézték. Tilos hirdetni olyan szállásokat, amelyeken már minden hely elkelt.

Szeptemben 1-jétől lépnek életbe a szigorúbb szabályok Nagy-Britanniában

Fotó: pixabay.com

A probléma sokakat érinthet – egyes becslések szerint Európában a szállásfoglalások 70 százaléka valamelyik netes szállásközvetítőn keresztül történik. Magyarországon is vizsgálódott már a Gazdasági Versenyhivatal: két éve a Booking.com holland anyacége és a magyar leányvállalat ellen vizsgálatot indítottak, sőt az itteni cégnél rajtaütésszerű helyszíni vizsgálatot is végeztek. A céget azzal vádolták, hogy a náluk regisztrált magyarországi szálláshelyeknek olyan hírlevelet küldött ki 2016-ban és 2017-ben, amelyek az árazásuk összehangolására sarkallhatták őket. A GVH honlapján a döntések között nincs nyoma annak, hogy ítélet született volna az ügyben.