Trendriport: a 3 csillagos hotelek teljesítettek legjobban

Forrás: turizmus.com

 2016. július 16. 19:05

A külföldi vendégszám növekedésében idén január és május között a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. A szállodai kategóriák között országos szinten és Budapesten is a 3 csillagos hotelek teljesítettek legjobban – áll az MSZÉSZ friss Trendriportjában.

 

A turizmusban 2016 első négy hónapjában tapasztalt kedvező folyamatok májusban megtorpantak: Budapesten és a balatoni régióban is 1,8-1,8%-kal elmaradt a külföldi vendégéjszakák száma a tavalyitól. Ezzel szemben vidéken (Balaton nélkül) 12,1%-kal növekedett, a belföldi vendégéjszakák 8,2%-kal, a külföldiek 4,4%-kal nőttek. A hazai keresletnek a külföldi közel duplájával történő növekedésében komoly szerepe volt a SZÉP-kártya jelentős, 9,6%-kal bővülő szállodai felhasználásának.

A külföldi vendégszám növekedésében idén január és május között a vidéki szállodák messze megelőzték a budapesti hoteleket. A Budapesten kívüli hotelekben a külföldi vendégéjszakák száma 11,5%-kal, Budapesten csak 1,5%-kal nőtt.

A magyarországi szállodákban jelentkező összes külföldi vendégéjszaka 82,5%-a Európából, 9,9%-a Ázsiából, 6,5%-a Amerikából, 1%-a Ausztráliából, Afrikából érkezett az év első öt hónapjában.

Legnagyobb beutazó piacainkról kiemelkedő növekedés volt Szlovákiából (+15,9%), Csehországból (+14,1%), Romániából (+18,7%), ugyanakkor folytatódott az orosz piac leépülése: az első öt hónapban 9,1% volt az orosz vendégéjszakák számának csökkenése.

Hagyományosan legnagyobb piacunkról, Németországból folytatódott az elmúlt években tapasztalt negatív tendencia. A vendégéjszakák száma az idei év első öt hónapjában 3,2% -kal csökkent.

A vidéki  hotelek forgalmának növekedése kissé felülmúlta a fővárosiakét. A fővároson kívüli szállodák összes bruttó forgalma 7,6%-kal, szobaárbevétele 10,1%-kal nőtt, miközben a fővárosban az összes forgalom 7,5%-kal, a szobaárbevétel 9,8%-kal lett nagyobb a 2015 első öt hónapjában elértnél.

A balatoni régióban levő szállodák összes forgalma 5,6%-kal, szobaárbevétele 8,6%-kal múlta felül a bázist.

A szállodai kategóriák között országos szinten és Budapesten is a 3 csillagos hotelek teljesítettek legjobban. Ezeknél a REVPAR mutató növekedése 12,1%, illetve 10,3% volt.

2016 első öt hónapjában országos szinten összesen 5 hotel nyílt meg 372 szobával. Ebből 2 Budapesten 125 szobával, 3 vidéken 247 szobával. 2015-ben országosan összesen 22 szálloda – ebből 4 Budapesten, 18 vidéken – nyílt meg 941 szobával.

 

ELŐREJELZÉS:

Az MSZÉSZ által a budapesti tagszállodáktól gyűjtött adatok azt mutatják, hogy 2016. július–augusztus–szeptember hónapokban a várható szobafoglaltság úgy a 3, mint a 4 csillagos kategóriában 80-90% lesz. A felmérésben részt vevő szállodáktól kapott előrejelzés szerint a jelenlegi rendelésállomány a 3 csillagos kategóriában meghaladja a múlt évit, 4 csillagosban a tavalyi szinten van, vagy attól kissé elmarad.

 

A teljes elemzés INNEN tölthető le.