Túléli-e a Brexitet a brit vendéglátás?

Forrás: ehotelier

 2017. április 20. 14:01

A brit szállodaszövetség 12 pontba gyűjtötte a munkaerővel kapcsolatos kihívásokat, amelyeket mérlegelnie kell és amelyekkel szembe kell néznie az ország vendéglátóiparának, ha 2019-ben kilép az Európai Unióból.

1. Az Egyesült Királyságban a vendéglátásban minden negyedik munkaerő az EU egyik tagországából származik. Ez az arány Londonban még erősebb, itt ugyanis néhány hotelben akár ötből négy alkalmazott is külföldi.

2. A vendéglátói szektor biztosítja a negyedik legtöbb munkahelyet az Egyesült Királyságban, évente 45 000 új munkát teremtve. Becslések szerint körülbelül 3 millió ember dolgozik a szakmában.

3. A legtöbb betöltésre váró állás ebben az iparágban van, mely az utóbbi 5 évben 79 százalékkal emelkedett.

4. A legnehezebb a szakácsok és a vendégtérben mozgó alkalmazottak állásának betöltése, mely pozíciókat a felmérések szerint nagy részben az unióból származó emberek töltenek be.


Fotó: alexedmans.com

5. A munkáltatók beszámolója szerint kevés olyan helyi jelentkező van, aki megfelelő képzettséggel rendelkezik. Úgy vélik, általánosságban az EU-ból érkező jelentkezők magasabb végzettséggel, megfelelő nyelvi készséggel, szakmai hozzáértéssel és készséggel rendelkeznek, emellett hajlandóak költözni a munka miatt.

6. Amennyiben 2019 után megszűnik a munkaerő-beáramlás a szektorba, még ha a már az Egyesült Királyságban élő külföldieket nem is küldik el, a munkaerőhiány, amelyet eddig az EU tagországaiból töltöttek fel, egy éven belül elérheti a 62 000-et. Ez a következő évtized végéra akár 1 millió betöltetlen álláshelyet is eredményezhet.

7. Honnan fognak munkaerőt szerezni? A jelentés szerint, ahogy a jelenlegi tapasztalat mutatja, a hiány nehezen lenne betölthető az országon belülről. Az Egyesült Királyságban jelenleg alacsony a munkanélküliségi ráta (4,7 százalék), ezáltal kiélezett verseny alakulna ki azon iparágak között, melyek szintén nagy számban foglalkoztatnak EU nemzetiségieket. Ilyen például az egészségügy, a mezőgazdaság és az építőipar.

8. Összehangolt nemzeti erőfeszítést igényel majd, hogy a vendéglátóiparról kialakult képet egy vibráló, kívánatos karrierlehetőséggé változtassák, a turizmus további növekedése érdekében bevonzva ezzel a tehetségeket.

9. Az iparágnak eddig példátlan szinten be kell fektetnie az oktatásba és a képzésekbe. Egy folyamatos megszorításokkal teli időszakban pedig ez a befektetés szinte kizárt, hogy közpénzből legyen fizetve.

10. Legalább 10 éves átállási időszakra lesz szükség, hogy mérsékelni tudják a hatásokat és a vendéglátás egy sokkal britcentrikusabb munkáltató legyen. Szükség lesz kormányzati segítségre is, hogy nemzeti szinten népszerűsítsék a vendéglátást és azon belül a szakmai karrierlehetőséget.

11. A jelenlegi kormányzati politika célja, hogy a nettó migrációt kevesebb mint évi 100 000-re csökkentsék. Azonban előre láthatóan a vendéglátói ipar munkaerőigényét így még úgy sem tudják lefedni, hogy feltételezhetően bevezetnek majd egy hatékony munkaügyi vízumrendszert.


12. Az Egyesült Királyság nemzetközi megítélése nem túl pozitív, a média pedig nem azt sugallja, hogy az ország szívesen fogadja a további bevándorló munkaerőt. Ha ez nem változik, a hetes pontban említett kérdés lényegesen módosul: „Ha tudnának is, miért mennének Angliába dolgozni az emberek?”

Kapcsolódó cikkek

Repülés a BREXIT után

2017. március 29.