Decemberben javultak a turisztikai cégek várakozásai

Forrás: turizmus.com

 2024. január 08. 16:45

A Turizmus Konjunktúra Index az év utolsó hónapjában meghaladta a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet, valamint jelentősen meghaladta az építőipar és a kereskedelem indexét.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, ezzel biztosítva információt a piac és a közvélemény számára a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2023. decemberben -6 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán értelmezve), ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik. Az index értéke 2 ponttal nőtt az év utolsó hónapjában, ezzel jelentősen, 16 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értékét.

A szálláshely-szolgáltatásban csökkent az index, míg a vendéglátásban enyhén, az egyéb turisztikai szektorban jelentősen emelkedett.


Forrás: GKI; megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100: jelentősen romlik, +100: jelentősen javul)

Az egyéb turisztikai szektor indexe pozitív irányban valamelyest elszakadt a másik két alszektorétól, mely utóbbiak egy szinten állnak.

A szálláshely-szolgáltatás indexe 2023 tavasza óta trendjében csökkenő, decemberben éppen a szeptemberi szintre süllyedt, míg a vendéglátás decemberi enyhe konszolidációja ellenére érdemi javulást már közel egy éve nem tud felmutatni.

A TKI index decemberben alacsonyabb volt a szolgáltatási szektor konjunktúraindexénél (-1 pont), meghaladta ugyanakkor a nemzetgazdasági átlagot képviselő GKI üzleti bizalmi indexet (-7 pont), valamint jelentősen meghaladta az építőipar (-18 pont) és a kereskedelem (-15 pont) indexét.


Forrás: GKI; megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100: jelentősen romlik, +100: jelentősen javul)

Amennyiben a 2023. decemberi TKI indexet összevetjük az egy évvel korábbival (2022. december), jelentős javulást tapasztalunk. Igaz ez egyrészt a szektor mindhárom alszektorára (legnagyobb mértékben az egyéb turisztikai szektorra), másrészt minden méretcsoportra (főként a 3-5 fős cégekre), harmadrészt pedig a TKI index mindegyik alindexére (melyek közül a legnagyobb mértékben a működési költségek megítélése javult).


Forrás: GKI; megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol -100: jelentősen romlik, +100: jelentősen javul)

Novemberben a turisztikai cégek 31%-a jelezte, hogy a következő három hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásainak árát, 67%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett.

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 23%-a növekedést, 33%-uk visszaesést vár a vendégéjszakák számában. A vendéglátásban működők közül 17% vár vendégforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, 33%-uk pedig visszaesést vetít előre. Az egyéb turisztikai szektorban működők 45%-a vár ügyfélforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, 10%-uk pedig visszaesést prognosztizál.

Nyitókép: 123rf.com