Vasárnapi zárva tartás: a turisztikailag frekventált hely legyen kivétel

Forrás: turizmus.com

 2014. december 16. 22:33

A szállodások szerint nagy veszteség éri a magyar turizmust az üzletek vasárnapi zárva tartásának bevezetésével. Az MSZÉSZ azt javasolja, hogy a turisztikailag frekventált helyekre ne vonatkozzon a kedden elfogadott jogszabály, élve a benne megfogalmazott kivételadás lehetőségével.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára, Kovács István szerint különösen nagy lesz a veszteség a határ menti településeken, ahol a vasárnapi bevásárlóturizmus elmaradásával kiürülnek a az éttermek és elmaradnak a hétvégére a szomszédos országokból érkező szállodai vendégek is.

Súlyosan érinti majd a döntés a Balatont is a nyári főszezonban, hiszen a tömegek jellemzően éppen a hét végére zúdulnak le tó partjára. Ugyan a törvény szerint a 200 négyzetméternél kisebb üzletek kinyithatnak a hét utolsó napján, de csak a tulajdonos vagy családtagja dolgozhat benne, ami a Balatonnál nem életszerű engedmény – fogalmazott.

Ez még inkább igaz a fővárosra, ahol a hétvégi szabadidős turisták a jellemzőek, akik imádnak vásárolni. Mint Kovács István rámutatott, az orosz, kínai és arab vendégek magas turisztikai költése jelentős részben abból fakad, hogy nagyon sok pénzt hagynak az üzletekben. Napjaink turistaigényeitől teljesen elrugaszkodott állapot, hogy a szezonban a Váci utcában zárva tartsanak a boltok vasárnap, amikor a legtöbb külföldi látogató sétálgat ott – tette hozzá.

Az MSZÉSZ ezért az javasolja, hogy élve a törvényben megfogalmazott kivételadás lehetőségével, miszerint kormányrendeletben – az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel – a jogszabálytól eltérő szabályok is megállapíthatók, a turisztikailag frekventált területeken található üzletek mentesüljenek a kötelező vasárnapi zárva tartás alól.