A márciusi tisztújításig Könnyid László viszi az MSZÉSZ ügyeit

Forrás: turizmus.com

 2017. január 11. 20:49

Az MSZÉSZ rendkívüli ügyvezetői és választmányi ülést tartott, január 11-én, Budapesten, miután a szövetség elnöke, Niklai Ákos személyes okok miatt lemondott mandátumának félidejében.

A Hotel President legfelső szintjén, a panoráma tanácsteremben tartott megbeszélésen, a grémium arra döntésre jutott, hogy, az alapszabályzatnak megfelelően, a rendkívüli helyzetre tekintettel, a folytonosság fenntartása érdekében az alelnök (Könnyid László) és a főtitkár (Kovács István) viszik tovább az ügyeket. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége márciusban hívja össze tisztújító közgyűlését.

Könnyid László kérdésünkre elmondta, hogy a rendkívüli közgyűlést kiváltó októl eltekintve, az ülésnek otthont adó ház igazgatójának, Galla Gergőnek a jóvoltából emlékezetesre sikerült összejövetelen menetrendszerű kérdésekkel is foglalkoztak. A régiók elnökeinek beszámolója alapján, örömmel nyugtázhatták, hogy 7-12 százalék közötti, országos átlagban 10 százalék körüli vendégéjszaka növekedést könyvelhettek el a szállodák. Ebben a mutatóban az átlag alatt teljesített Budapest, egybehangzó vélemények szerint a december volt kiemelkedő, a karácsonyi vásárok vonzásának köszönhetően. Ugyanakkor, nehezebb évkezdetet jeleznek a január-márciusi foglalások, ezért, a fővárosi szállodák vezetői szorgalmazzák a hosszú évekig sikeres Winter Invitation kampány újraindítását, 2017 végén.

Az évinduláshoz kapcsolódó téma volt a vendéglátó szolgáltatás áfájának csökkentése is. Általános vélemény szerint, az első hét végére sikerült tisztázni a csökkentett áfa-kulcs alkalmazása körüli, technikai és értelmezési kérdéseket, s mára egyértelműen hasznos fejleményként élik meg a házak.

Az alelnök kiemelte még, hogy a gyógyszállodák, a 2017. évi foglalások alapján, az előző évekhez hasonló foglaltságra számíthatnak, tehát a bevételek növelésének egyetlen lehetséges eszközének az  érvényesíthető átlagár-növekedés mutatkozik.

Kapcsolódó cikkek

Lemondott Niklai Ákos

2016. december 30.