A tatárgyuri

Szerző: Németh Andrea

 2014. február 08. 15:03

Tatár György, a szallodak.hu ügyvezetője pályafutása során több nehéz helyzetben képes volt a megújulásra, és mindegyikből megerősödve került ki.

– Az online szállásfoglalási piac egyik meghatározó alakjaként mindenütt ott vagy, mégis alig tud rólad valamit a szakma. Szándékosan alakítottad ki ezt az imázst?

– Igen is, meg nem is. Sokan szóvá teszik, milyen „ügyesen” marketingelem a cégem és saját magam, pedig erről szó sincs, csak teszem a dolgomat. Viszont a privát életemet tudatosan tartom háttérben, amit szeretnék is megőrizni.

– Pedig aki jobban ismer, nyitott és közvetlen embernek tart. Ez a mentalitás a szakmához való hozzáállásodban tetten érhető?

– Mindenképpen, leginkább talán épp ez a fajta személyesség és odafigyelés különböztet meg minket a versenytársaktól. Mi tényleg komolyan vesszük a vendégek kívánságait, a nap 24 órájában segítünk. Meggyőződésem, hogy a törődés a végén forintokra is váltható, hiszen egymásnak ajánlanak minket, és ez óriási erőt képvisel.

– Céltudatos volt a pályaválasztásod?

– Majdnem. Azt mindig is tudtam, hogy idegen nyelvekkel kapcsolatos területen szeretnék dolgozni. Hamar, már 14-15 éves koromban szerelembe estem a szállodaiparral, ami azóta is tart.

Tudtam, ahhoz, hogy jó szakember legyek, pontosan ismernem kell, hogyan is működik egy szálloda. Voltam emeleti londiner, recepciós, értékesítési vezető. Dolgoztam a Hotel Ligetben, az Aquincumban, a Taverna Rt. különböző házaiban, több évig a City Hotel Mátyásban. Közben a tanulmányaimat is efelé tereltem. Tettem egy kitérőt is a Caprice Gyémánt Manufaktúra hívására, azzal a feladattal, hogy bevezessem a céget a turisztikai piacra. Kemény évek voltak, óriási elvárásokkal, állandó presszióval és számonkéréssel – sokat tanultam belőle, nagyon megedzett.

Közben a kapcsolatrendszerem miatt egyre többen fordultak hozzám, ha szállodaszobát kerestek, a végén már szinte naponta. Arra gondoltam, miért ne foglalkoznék főállásban ezzel? Így alapítottam meg 2003 elején a budapesthotelreservation.hu-t.

– Nagyon más volt a szállásfoglalási piac abban az időben…

– Össze sem lehet hasonlítani a mostani körülményekkel! Akkoriban azon volt a hangsúly, hogy az oldal a keresőkben organikusan elöl legyen. Rengeteg munkát fektettem bele, az első évben 361 napot dogoztam! Mindent megtettünk a sikerért, és bevált, dőltek a foglalások.

De tudomásul kell venni, hogy ma ennyi már nem elég, a kép sokkal árnyaltabb, a munkánk sokkal szofisztikáltabb, komplexebb.
A szallodak.hu-t már eszerint indítottam el.

– Hogyan tudjátok felvenni a versenyt az erős piaci szereplőkkel?

– Állandó megújulással és személyre szabott szolgáltatásokkal. Az elején sok volt a nehézség, de mostanra jól kidolgozott stratégiával és nagyon ütőképes, folyamatosan bővülő csapattal rendelkezik a cég. Idén pedig új lendületet veszünk, rengeteg új dolgot vezetünk be.

Fel kellett ismernem, hogy az a modell, ami öt-hat éve még működött, ma már nem életképes. Be kellett látnom azt is, hogy a nagy nemzetközi piaci szereplőkkel még a legnagyobb hazai cég sem tud versenyezni tőkeerőben.

Lényeges szempont volt, hogy ne legyünk keresőfüggők. A megoldást egyrészt a brandingben láttam, ezért volt nagyon fontos, hogy megszerezzem ezt a domaint, ami már csak a neve miatt is sikerre van ítélve. Másrészt abban, hogy legyen nem keresőre épülő üzleti modellünk is, ez pedig az üzleti turizmus, amiben jelen pillanatban az online travel agentek között piacvezetők vagyunk. 2010 óta intenzíven építem ezt a területet, ma már 800 corpo­rate partnerrel van szerződésünk.

Sokat számít az új, friss dizájn is, erre mindig áldozunk, és a pluszszolgáltatások, melyek folyton bővülnek. Igyekszünk a vendég kezébe olyan eszközöket adni, amelyekkel biztonságban érzi magát, mintha virtuálisan végig fognánk a kezét. Nagyon népszerű például a chat funkció, illetve a hitelességet erősíti, hogy néhány szállodánál készíttettünk 360 fokos panorámaképeket, ezek segítségével mobileszközön az egész hotel „bejárható”.

Idén – szintén az igényekre reagálva – tevékenységünk kiutaztatással is bővült, kifejezetten VIP-szolgáltatásokat szeretnénk kínálni prémiumkategóriában, olyan egzotikus úti célokban, mint például a Maldív- és a Seychelles-szigetek, vagy Bali.

– A kollégáidtól is ezt a folyamatos pörgést várod el?

– Elsősorban csapatként, nem pedig alkalmazottként tekintek a kollégákra, akiktől minden jó ötletet szívesen veszek, hiszen a célok közösek. Odafigyelek arra is, hogy jól érezzék magukat a munkahelyükön. Az új irodában például, ahová nemrégiben költöztünk át, házon belül wellness-, szauna-, fitneszterem-használat is rendelkezésükre áll, szomjoltáshoz lúgos vizet biztosítunk, szép és kellemes a munkakörnyezet fantasztikus kilátással a Dunára és az egész városra.

Nem szoktam kommunikálni, de nagyon fontosnak, sőt minden cégre kötelező érvényűnek érzem a társadalmi szerepvállalást is, rendszeresen támogatunk beteg gyermekekkel foglalkozó intézményeket.

– A sztárvilág szállodai tanácsadójaként is szoktak emlegetni. Ez a „szerep” hogyan jött?

– Volt egy alap kapcsolatrendszerem néhány ismert személyiséggel, színészekkel, művészekkel, tévésekkel, zenészekkel, s néhányukkal arra gondoltunk, ha már egyébként is nálam foglalnak, ennek miért ne adnának hangot a nyilvánosság előtt is. Aztán elkezdtek egymásnak ajánlani. Mindig személyesen intézem a hírességek szállodafoglalását, teljes diszkréció mellett. Szabó Győző, Gesztesi Károly, a Rubint Réka–Schobert Norbert házaspár például régi vendégeim, nem bánják, ha kikerül róluk információ, ezért is említem éppen őket. De a legtöbben teljes titoktartást kérnek.

– Melyek a rád leginkább jellemző tulajdonságok?

– Azzal mindig tisztában voltam, hogy szívós vagyok, a megújulásra való képességem azonban engem is meglepett. Pedig ebben van a siker kulcsa.

– Hogyan szoktál kikapcsolódni?

– Imádom ezt a szakmát, igazából nem érzem munkának azt, amit csinálok, éppen ezért nehezen is kapcsolok ki. Szeretek utazni, és a hétvége mindig a családé, a lehető legtöbb időt töltöm kétéves kislányommal, Szofival.

 


 

PROFIL

Iskolák: Kodolányi János Főiskola

Zene: lounge

Könyv: pszichológiai témájú könyvek

Film: Goodfellas

Színész: Matt Damon

Sport: úszás

Szabadidõ: utazás

Kedvenc étel: minden, ami olasz

Kedvenc ital: Sauska Cuvée 7

Csillagjegy: Bak