Elhunyt Lakatos György, a Gundel legendás prímása

Forrás: turizmus.com

 2020. június 02. 16:50

Játszott a patinás Gellért Szállóban és a Budapest Hiltonban, majd a Gundel étteremben töltött több mint két évtized koronázta meg pályáját. Lakatos György 76 évet élt.

A neves muzsikuscsaládba született prímás kisgyermekkorától a zene világában élt és kilenc évesen már felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumba. Lakatos György édesapja betegsége miatt hagyott fel komolyzenei tanulmányaival és fordult a cigányzene felé, amit változatlan elkötelezettséggel és igényességgel űzött.

A hatvanas évek eleje a Keleti Pályaudvar éttermében találja, ahol segédprímásként muzsikált 1966-ig, amikor Budapest akkori vezető szállodájába, a Gellértbe hívták, immár prímásnak. Tíz esztendőt töltött el a patinás hotelben, ahonnan a nyitás előtt álló Budapest Hiltonba szerződött.

A Budapest Hilton Kalocsa éttermében tizenöt esztendőn át muzsikált. A Gellért és a Budapest Hilton nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően a világ több tucatnyi fővárosában Lakatos György és zenekara volt a legfőbb vonzereje a különböző metropoliszok legjobb szállodáiban tartott Magyar Gasztronómiai Napoknak.

Lakatos György állam- és kormányfőket is elkápráztatott a játékával

Fotó: privát fotó

1992-ben nem tudott ellenállni a neves New York-i gasztonómus, George Lang hívásának, akihez hosszú esztendők óta kölcsönös tiszteleten alapuló ismeretség fűzte, és az eredeti pompájában újranyitott Gundel étteremhez szerződött.

A Gundelben eltöltött több mit két évtized ragyogó pályájának csúcsát jelenti. A Budapestre látogató állam- és kormányfők kihagyhatatlan programja volt a Gundel-díszvacsora vagy fogadás, amelyek elképzelhetetlenek voltak Lakatos György játéka nélkül. De játszott egy II. János Pál pápa által celebrált misén, Andrew Lloyd Webber születésnapi partiján, a salzburgi ünnepi játékok egyik zárókoncertjén vagy a párizsi Notre-Dame ún. missziós miséjén is.

Temetéséről a család később ad tájékoztatást.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.