10 tipp: Palóc mesék Hollókőn

Szerző: Németh Andrea

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. június 15. 11:44

Mesebeli falucska élő hagyományokkal – Hollókőnek ezt az arcát aligha kell bemutatni. Most bevezetjük olvasóinkat a kulisszák mögé is.

1. Tradicionális értékek egy sétával

A Cserhát ölelésében, Budapesttől egy órányi autóútra, szempillantás alatt egy másik korban találjuk magunkat, ahol minden emberléptékű és őszinte. Az elmúlt években megújult falu „küszöbén” átlépve végigjárható a tradicionális értékek útja. A sétautat követve bekukkanthatunk a Fészerbe, sajtot és langyos péksüteményt kóstolhatunk – megismerve a készítés fortélyait is – Gazduram sajtboltjában és a Kalácsosnál, vagy betérhetünk például a Guzsalyasba, hogy megismerkedjünk a kézi szövés fejlődésével és a kenderfeldolgozás folyamatával.

 

2. Időutazás Hollókő büszke várában

A hollókői várban a XIII–XVI. századi várélet ismerhető meg. A bejáratnál található kovácsműhely után, a várfalon belül 3D-s filmen feledkezhetünk bele az erődítmény történetébe, sőt ugyanezt számítógépes játékon is eljátszhatjuk, korhűen illusztrált kép- és hangeffektekkel.

A vár északi részén beleshetünk az autentikus bútorokkal berendezett várkapitányi hálószobába, a nyugati palotaszárnyban pedig korabeli konyha kapott helyet, mely különleges rendezvényhelyszín is egyben. A várfal panorámakilátójából körbetekinthetünk a vidéken, lábunk alatt az üvegpadlón át a vár kincsei tárulkoznak fel.

 

3. Éjszaka és nappal egy édeni búvóhelyen

Barangolásaink bázisául választhatjuk a világörökségi falucska első négycsillagos szállodáját is.
A Castellum Hotel Hollókő június 30-tól várja a vendégeket, 68 szobájának dizájnja az autentikus helyi építészetet idézi, 120+40 férőhelyes éttermének étlapján kiemelt helyet kaptak a palóc ízek. Akit a pihenés vonz, a 420 négyzetméteres wellnessközpont panorámás élménymedencéjében, jacuzzijában, a fitneszteremben, vagy kényeztető masszázs- és aromaterápiás kezelések igénybevételével is elidőzhet. Akkor is érdemes ezt a palóc gyöngyszemet választani, ha rendezvényeknek keresünk helyszínt. Ezeket 40 és 60 férőhelyes konferenciatermeik szolgálják ki.

 

4. Aktívan a környéken

A Castellum Hotel gondolt az aktív kikapcsolódást kereső vendégekre is, így ha bírjuk a tempót és az emelkedőket, pattanjunk biciklire! A szállodában kerékpárkölcsönző, -tároló és -műhely is elérhető, teljes körű szolgáltatást nyújtva.

Aki a dimbes-dombos vidék gyalogos felfedezésére vágyik, arra két izgalmas tanösvény is vár. A Vár-alja tanösvényen a környék természeti adottságaihoz, növény- és állatvilágához kerülhetünk közelebb, a Kertek-alja tanösvény pedig elkalauzol például a hajdani népélet fontos helyszínét adó mosótavakhoz.

 

5. Divat a hagyomány

Neves divattervező segítségével elkészítették a hollókői népi motívumokkal díszített mai viseleteket. Igényes anyagok, kézzel hímzett csipkék, hagyományos színek és mintavilág jellemzi a Hollókői Világörökség védjeggyel ellátott modern ruhákat, melyek megvásárolhatók az Ófalu Guzsalyas házában.

 

6. Holló Jankó mesejátszótér

Már messziről hívogatnak a Holló Jankó játszótér fából készült meseszínhelyei és festett figurái, melyekkel végig lehet játszani a jól ismert magyar népmesét. A közeli Palóc Játszóházban régi korok lányos és fiús játékait készíthetjük el, ehhez élőben és monitorokon keresztül kapunk segítséget. A gyerekek bizonyosan el lesznek ragadtatva a népszerű kockákból épített LEG-Ófalutól is.

 

7. Nők kincsvadászaton

Minden hölgyolvasó tegye a szívére a kezét: nem ér fel bármilyen shoppingolással egy hagyományos szatócsbolt, Fakanalas ajándékbolt, egyedi népművészeti üzlet, kosaras vagy fazekasműhely remekei közötti válogatás? A családfők figyelmébe ez idő alatt a bor- és pálinkaüzlet ajánljuk.

 

8. Múzeumok lépten-nyomon

Aligha akad még egy olyan település, ahol az egy lakosra jutó múzeumok száma annyi lenne, mint Hollókőn. A hagyományokat szeretik klasszikus és modern formában is bemutatni. Működik itt például Falumúzeum, Babamúzeum, Szövőműhely, Kézműves Nyomda, Postamúzeum, Hagyományok Táncháza, Tájház, Ásványgyűjtemény és Borpatika is.

 

9. Hollókői Ördögfiak Fesztivál

Halott Pénz-koncert a hollókői várban? Bizony, július 9–10-re meghirdették a Hollókői Ördögfiak Fesztivált. Ez lesz az első könnyűzenei rendezvény a falu életében, úgyhogy aki Hollókő új arcát szeretné megismerni, itt a lehetőség! A vendégek persze ez alkalommal is betekinthetnek a helyi hagyományokba, elsajátíthatják a fazekasság és a szövés mesterségét, ráadásul a palóc ízekbe is belefeledkezhetnek.

Aki akkor épp nem ér rá, július 23-án Mesés Várjátékokra, augusztus 20–21-én Szent István-napi Várjátékokra, szeptemberben Szüreti Fesztiválra látogathat el Hollókőre.

 

10. Barangolás rejtett helyeken

Tudta például, hogy a közelben található a nemrég felújított Mátraverebély-szentkúti Nemzeti Kegyhely? Egy ugrás az Ipoly­tarnóci Ősmaradványos is, valamint a Páris-patak védett völgye, a „Palóc Grand Canyon”-ként emlegetett izgalmas szurdokvölgy. A különleges természeti adottságokra létesült Novohrad–Nógrád Geopark pedig a világ első határon átnyúló geoparkja, amely 64 magyar és 28 szlovák település tájait, hagyományait és közösségeit kapcsolja össze.