Vadon a város felett

Forrás: Turizmus Panoráma

 2016. május 15. 13:18

Újabb turisztikai látványossággal büszkélkedhet Pécs. Kétéves kényszerszünet után, május 20-tól megszépülve, korszerű feltételekkel fogadja látogatóit – iskolás csoportoktól a kisgyerekes családokig – a Pécsi Állatkert.
A Pécsi Állatkert 1960-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Mecsek oldalában, egy mindössze 3,5 hektáros területen. Indulásakor elsősorban hazai állatfajokat láthattak itt a látogatók, később egyre több egzotikus fajjal gyarapodott a gyűjtemény. Az állatok száma folyamatosan nőtt, ám az állatkert területének nagysága nem változott. 1985-ben Pécs belvárosában megnyílt az Akvárium-Terrárium, ahol a gyűjtemény másik részét helyezték el. Kétéltűekkel, óriáskígyókkal, halakkal ismerkedhettek meg közelebbről az érdeklődők. Itt alakították ki az Éjszaka-házat is, ahol az éjszakai életmódú állatok életébe nyerhettünk bepillantást. Mára az Akvárium-Terrárium is a Mecsek oldalába költözött.

 

Új lakók: borjúfókától pumáig

A 2016-os májusi nyitásra még több különleges állattal bővült a gyűjtemény, és 1,8 milliárd forintos európai uniós pályázati forrásból teljes egészében megújult a mecseki létesítmény. A megszépült környezetbe nemcsak a régi lakók térnek vissza, de a számos más európai állatkertből érkezett új állat is beköltözik. Új lakó többek között a borjúfóka, csakúgy, mint a fehér tigris, a puma, a leopárd, vagy az akvárium-terrárium részben a szirti cápa, illetve a tompaorrú krokodil.

 

Víz alatti élet közelről

Az állatkert egyik legnagyobb látványossága lesz a főépület földszintjén elhelyezkedő, mintegy 400 tengeri állatot bemutató hatalmas, 100 köbméteres akvárium, amely különféle cápáknak is otthont ad, valamint több kisebb akvárium. A négy úgynevezett paludáriumban láthatjuk a vízfelszín alatti élővilág környezeti sajátosságait. Az akváriumszint felett lesznek a terráriumok, ahol megannyi hüllővel és kétéltűvel nézhetünk majd farkasszemet.

A fókamedence körül lelátóperont is kialakítottak, hogy kényelmesen ismerkedhessünk a különleges tengeri állatokkal.

 

Afrika vadjai

Az északi látogatóközpontban az állatkert egyik fő attrakcióját, a bengáli tigrispárt lehet megcsodálni. Mellettük az oroszlánok, tőlük nem messze, ugyanebben az épületben pedig vízilovak láthatók, szépen kialakított szabadtéri helyüket körbe is sétálhatjuk.

A bölények mellett épült meg az Afrika-ház, többek között tevék, zebrák és varacskos disznók birodalmaként.

A főépületnél lesz a csimpánzkifutó. A belső szálláson 10 centiméter vastag üvegablakokon át nézhetjük majd a játszadozó főemlősöket. Az új állatkertben egy önálló majomház komplexum került kialakításra, ahol 8 faj bemutatása történik. Ezenkívül új élményeket tartogat a látogatóknak a madárröpde és állatsimogató is.

Májustól tehát újra „állati" élmények sorát kínálja Pécs a napfényes Mecsek oldalában elterülő vadonban, akár egész napos időtöltésül.

 

Zootábor és oktatóbázis

A tervezők arra is gondoltak, hogyan lehetne a Pécsi Állatkert nemcsak látványosság, de akár a mindennapi iskolai élet része. Ezért egy külön oktatóbázist is kialakítottak, ahol tanórákat, foglalkozásokat lehet majd tartani.

A Zootábor szinte egész nyáron, június 20-tól augusztus 5-ig, minden héten valódi élményekkel várja a kalandvágyó gyerekeket. (x)