30 milliárdos kárt okozhat a koronavírus a légi közlekedésben

Forrás: turizmus.com

 2020. február 20. 17:56

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség becslése szerint csaknem 30 milliárd dollár kárt okozhatnak a légi közlekedésben a koronavírus-járvány miatt bevezetett közlekedési korlátozások.

Az ázsia-óceániai régióban 27,8 milliárd dollár bevétel-kiesés keletkezhet, amelynek legnagyobb részét, 13 milliárd dollárt a kínai légitársaságok szenvedhetik el – áll a montreáli székhelyű kereskedelmi szervezet csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A IATA tavaly decemberben még 4,8 százalékos forgalomnövekedést becsült ebbe a régióba, de a koronavírus miatt 13 százalékos a csökkenés, így éves szinten 8,2 százalékos visszaesés várható az utasforgalomban.Globálisan a szervezet további 1,5 milliárd dollár kieső bevétellel kalkulál, ha a vírus nem terjed tovább, és a forgalom gyengülése csak a kínai járatokat érinti. Így a globális kár 29,3 milliárd dollár lehet, a forgalom pedig 0,6 százalékkal csökkenhet, holott tavaly év végén még 4,1 százalékos növekedést prognosztizált a IATA.

A globális kár 29,3 milliárd dollár lehet a IATA szerint

Fotó: 123rf.com

A szervezet úgy véli, egyelőre korai lenne megbecsülni, hogy ez a mértékű bevételkiesés mekkora hatással lesz az iparág jövedelmezőségére, a végső hatás ugyanis nagyban függ a különböző kormányzati pénzügyi támogatásoktól is.

Kapcsolódó cikkek