85 koronavírus-fertőzöttet találtak egy dunai szállodahajón

Forrás: turizmus.com

 2021. október 29. 14:36

Egy lipcsei tulajdonban álló szállodahajó fedélzetén 85 ember fertőződött meg a koronavírussal. A Romániából Magyarországon át Passauba tartó hajón 139-en utaztak, de Bécsben kiderült, hogy gócpont alakult ki az utasok között.

Bécsben a hajó a nussdorfi dunai zsilipnél horgonyzott le, ahol az utasokkal és a legénységgel együtt összesen 178 ember került karanténba. Közülük legalább 85 embernek pozitív lett a koronavírus tesztje - derült ki az MDR és az ORF tudósításából.

A hajó Romániából indult a dunai körutazásra, ahonnan Magyarországon és Ausztrián keresztül Passauba érkezett volna, onnan pedig Lipcsébe szállították volna az utasokat. Két nem oltott és pozitív utas már korábban karanténba került Romániában. A többiekről Bécsben derült ki, hogy pozitívak, ahol szerda óta horgonyoztak.

dunaihajo_123rf

A Romániából indult hajó úti célja Magyarországon keresztül a bajorországi Passau volt

Fotó: 123rf.com

Az utasokat végül négy busszal szállították az úti célra, Lipcsébe, ahova tegnap késő este érkeztek meg. Két buszt a pozitív teszttel rendelkezőknek, egy buszt a negatívoknak, egyet pedig azoknak tartottak fenn, akik pozitív tesztjük ellenére negatív értékeket mutató rokonaikkal szerettek volna továbbutazni. A buszokon kötelező volt az FFP-2 maszk használata és minden buszvezető oltással rendelkezett.A hírek szerint a fertőzött utasok mindegyike csak enyhe tüneteket mutatott, vagy tünet nélkül derült ki róluk, hogy koronavírusosak. Kórházi kezelésre senki nem szorul az utasok közül.

A lipcsei városháza közölte, hogy a helyi egészségügyi hivatal minden utas adataival rendelkezik: lakóhelyük címlistájával, telefonszámokkal, az oltási státuszukra vonatkozó információkkal és egyes esetekben még a pozitív vizsgálati eredményekkel is. Az egészségügyi hivatal továbbította ezeket az információkat az utasok lakóhelye szerint illetékes intézményeknek, hogy a szükséges vizsgálatokat helyben elvégezhessék. A városvezetés tudomása szerint az utasokat "nagyrészt oltott rokonok veszik fel, vagy a busztársaság hazaviszi őket, ahol aztán karanténba kerülnek."