A Dreamliner-élmény

Szerző: Horváth Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2017. július 08. 12:04

A LOT első európai légitársaságként 2012-ben vette át első Boeing 787 Dreamliner gépét, amelyből jelenleg hét teljesít szolgálatot hosszú távú flottájában – és ezzel fogja repülni a jövő májusban Budapestről induló New York-i és Chicagói útvonalakat is.

Korábban történt

A két új összeköttetést bejelentő sajtótájékoztató előtt magyar és lengyel újságírók személyesen is megtapasztalhatták, miért is tartják a géptípust minden szempontból kiválónak a LOT vezetői.

A július 7-én reggel Varsóból induló sajtóút résztvevői először a Chopin Repülőtér LOT lounge-a fogadta, ötcsillagos szállodákkal versengő reggeli-kínálattal. A premium economy osztályon utazó csapat kényelmes, tágas, állítható fej- és lábtámlákkal rendelkező – a LOT vezérigazgatója szerint a „régi business osztályt” megidéző – ülésekben tölthette el a Budapestig tartó nagyjából egy órás utat.

A Boeing 787 Dreamliner fogja teljesíteni a jövő májustól Budapestről induló New York-i és Chicagói útvonalakat is

A felszálláskor az is kiderült, hogy az – átlagosnál 30 százalékkal nagyobb – ablakok tetszés szerint sötétíthetőek, így a monitorokon feltűnő biztonsági bemutatót a ragyogó napsütés ellenére is tökéletesen lehetett látni. Az ablakok fényszűrését egyébként az utasok maguk is állíthatják, így még napközben is kellemes félhomályban lehet pihenni, amihez még külön jól jön a bekészített szemtakaró. No meg persze a csendes üzemelés, a Dreamliner ugyanis Rolls-Royce hajtóműveinek köszönhetően 60 százalékkal kevesebb zajt bocsát ki, a könnyű szerkezet pedig jelentős üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé.

A fedélzeti szórakoztatásról az ülések karfáiba rejtett monitorok gondoskodnak, és ezeken jól követhetőek a repülési információk is. Nagy meglepetésünkre kiderült, hogy a lengyel és a magyar főváros közötti alig 600 kilométeres távolság jelentős részét 36 ezer láb magasan tette meg a gép. Ezen magasság elérésekor érkezett a reggeli, ami szintén bőséges és ízletes volt, széles italválasztékkal körítve.

A fedélzeti szórakoztatásról az ülések karfáiba rejtett monitorok gondoskodnak, és ezeken jól követhetőek a repülési információk is

A turistaosztályon utazókat is kényelmes, könnyű, 43 centiméter széles ülések fogadják (3-3-3-as elosztásban), állítható fejtámlával, miközben az ő szórakoztatásukról az ülések fejtámlájába épített monitorok gondoskodnak. A business osztály ülései pedig vízszintesig nyithatóak, és a legújabb fogyasztói elvárásokat maximálisan kielégítik.


Ötcsillagos szállodákkal versengő reggeli-kínálat a fedélzeten

Fotók: turizmus.com

A LOT Dreamlinerei jelenleg Varsóból Pekingbe, Tokióba, Torontóba, Szöulba, New Yorkba és Chicagóba közlekednek, de tíz hónap múlva a magyar utasok is megtapasztalhatják, miért is érdemelte ki nevét.

Mindez a LOT kisfilmjében összefoglalva így néz ki: