A reptéri résidők blokkolásának megszüntetését kéri a WIZZ

Forrás: turizmus.com

 2020. július 25. 11:24

A Wizz Air felszólítja az Európai Bizottságot és minden érdekelt felet, hogy szüntessék meg a repülőtéri résidőkre vonatkozó 80-20-as „használd vagy elveszíted” szabály felfüggesztését.

A felfüggesztés meghosszabbítása irracionális és a versenyt gátló döntés lenne, amely inkább akadályozná, mintsem segítené az EU légi közlekedési szektorának talpra állítását. A légitársaság megalapítását az a cél vezérelte, hogy minél több ember számára lehetővé tegye a megfizethető utazás élményét – olvasható közleményükben.

Amennyiben a 80-20-as szabály felfüggesztése a téli időszakban is érvényben marad, a gyenge üzleti modellel és rossz költséggazdálkodással működő légitársaságok gátat szabnának a Wizz Air képessége és szándéka szerinti további növekedésének. Mindez azt is megakadályozná, hogy a Wizz Air még több, régóta várt alacsony árú szolgáltatást nyújtson utasai számára.

Az intézkedés továbbá negatív hatással lenne a repülőterek által kiszolgált városok gazdasági helyzetére is, ugyanis a repülőterekre érkező utasok száma csökkenne, így ezeken a repülőtereken a helyi alkalmazotti létszámtól kezdve a helyi ellátásig és ellátási láncokig bezárólag számos gazdasági szereplő kárt szenvedne – folytatja a közlemény.

A repülőtéri résidők blokkolásának megszüntetését kéri a Wizz Air

Fotó: Wizz Air

Mint írják, a légiközlekedés korlátozása csak tovább akadályozná az Európai Unió gazdasági felépülését, mindezért pedig súlyos árat fizetnének az elmúlt időszakot már amúgy is jelentősen megsínylett gazdaságok.

A London Gatwick Repülőtér egyes légitársaságai például úgy nyilatkoztak, hogy szerintük még évekig eltarthat, mire a kereslet visszatér a megszokott szintre. A Wizz Air úgy gondolja, hogy a légitársaságok által zárolt, légi közlekedésre nem használt résidők nem szolgálják sem az olyan légitársaságok érdekét, mint a Wizz Air, sem a repülőtereket, sem az Európai Unió gazdasági fejlődését – írják.

A Wizz Air mindig is a növekedésre összpontosított, és továbbra is hű marad ehhez a szellemiséghez. Más légitársaságokkal szemben a WIZZ nem részesült állami támogatásban, mégis már a tavaly ilyenkori kapacitásának 77% -át üzemelteti. Annak érdekében, hogy a vállalat bővülni tudjon és az elvárt magas minőségben nyújthasson szolgáltatásokat utasai számára, nyitott az új piaci lehetőségek kiaknázására, beleértve az olyan, résidőkben szűkös európai repülőtereket is, amelyek azért nem elérhetők más légitársaságok számára, mert az ott jelenlévő légitársaságok saját leállásuk miatt ezen résidőket őrzik, anélkül, hogy repülnének.

„Felszólítom az Európai Bizottságot, hogy 2020. október 25-től szüntesse meg a 80–20-as résidő-szabály felfüggesztését valamennyi európai légitársaság számára, és a valódi piaci feltételek érvényre juttatásával támogassa a légi közlekedési szektor és a kapcsolódó iparágak helyreállítását. A mentesség 2021 márciusáig történő meghosszabbításának mostani terve akadályozza a szabad versenyt és védi a gyenge üzleti modellel működő légitársaságokat, míg a Wizz Airhez hasonló vállalatok készek az új piaci lehetőségeket megragadni, és még több alacsony viteldíjú utazási lehetőséget kínálni az utasok számára” – mondta el Váradi József, a Wizz Air Group vezérigazgatója.