Tengerentúli járatokon vetik be a Covid-teszteket rögzítő alkalmazást

Forrás: turizmus.com

 2021. március 22. 13:12

Az Air France és a párizsi repülőtereket is üzemeltető Groupe ADP a Párizs és Los Angeles, valamint San Francisco közötti járatokon is teszteli az ICC AOKpass teszteredményt rögzítő mobilalkalmazást, amelynek révén az utasok gyorsított eljárásban részesülhetnek.

Az Air France és a Groupe ADP a múlt héten indította el az ICC AOKpass nevű alkalmazását, amelyet a MedAire/International SOS fejlesztett, és a koronavírus-teszteredményeket képes kezelni.

A négyhetes próbaidőszak alatt a Párizs – Charles de Gaulle-ról San Franciscóba és Los Angelesbe induló, illetve onnan visszaérkező járaton utazók díjmentesen használhatják az alkalmazást, amely okostelefonokra érhető el, és a partner laborokban elvégzett koronavírustesztek eredményeit képes egy alkalmazáson belül biztonságosan tárolni.

Az Air France, a MedAire/International SOS, a Groupe ADP, a San Francisco-i Nemzetközi Repülőtér, valamint a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtér együttműködésének köszönhetően az applikációt használók gyorsított eljárásban részesülnek: a beszállítás, és a párizsi megérkezés utáni útlevél-ellenőrzés során is használhatják a gyorsító sávokat.

A programot először két tengerentúli francia területre közlekedő járaton (Pointe-à-Pitre, Fort-de-France) vezették be, használata önkéntes alapon működik.

Az utasnak le kell töltenie az ICC AOKpass alkalmazást, és a fogadó ország által előírt PCR-, vagy LAMP-tesztet egy partner laborban kell elvégeztetni. A negatív eredményről az utas egy QR-kóddal ellátott, PDF formátumú dokumentumot kap, amelyet az alkalmazásba is fel lehet tölteni. Az adatátvitelt biztonságos, blokklánc alapú hálózat biztosítja.

Négyhetes kísérleti programban teszteli az Air France a koronavírusteszteket rögzítő mobilalkalmazást

Fotó: Air France

A repülőtéren az induláskor külön jelek mutatják az utat a gyorsító sávokba azoknak, akik rendelkeznek az alkalmazással. Az utazási dokumentumok ellenőrzése után az applikáció  csak a QR-kódot mutatja meg, ez igazolja a szükséges teszt meglétét a nyomtatott papír helyett. Beolvasással az ICC AOKpass igazolja, hogy a bemutatott teszt megfelel a fogadó ország szabályainak.

A Párizsba érkezéskor az utasoknak szintén a számukra kijelölt gyorsítósávokat kell használniuk az útlevél-ellenőrzéshez vezető úton, ahol ismét be kell mutatni a QR-kódot.

A légitársaság közleménye szerint a ICC AOKpass minden vonatkozó GDPR-szabályzatnak megfelel, a felhasználók bármikor törölhetik a magukról tárolt adatokat.

Alain Bernard, az Air France üzemeltetésért felelős vezérigazgató-helyettese azt mondta, ez az új kísérleti program egy példa arra, hogy mi lehet az új sztenderd az utazási dokumentumok kezelésével, jóváhagyásával kapcsolatban. "A kormányok, repülőterek és légitársaságok közötti együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyek egyszerre garantálják az utasok biztonságát és a zökkenőmentes utazást."

Sébastien Bedu, a MedAire termékfejlesztési menedzsere szerint "az ICC AOKpass az utazás minden pontján képes igazolni a negatív koronavírusteszt meglétét a légi szállítási láncolat minden tagja felé."

Marc Houalla, a Groupe ADP ügyvezetője és a Párizs – Charles de Gaulle Nemzetközi Repülőtér vezetője úgy nyilatkozott, "a légiforgalom fenntartható növekedéséhez először az országok közötti légi kapcsolatok helyreállítására van szükség, ennek az alkalmazásnak pedig minden esélye megvan arra, hogy hozzájáruljon ehhez, és alkalmazása sztenderdé váljon." – olvasható a közleményben.