Április végére felmondhat a legtöbb légiforgalmi irányító Varsóban

Forrás: turizmus.com

 2022. április 26. 13:05

Járatok ezreit törölhetik májustól a lengyel légtérben, ha napokon belül nem oldódik meg a varsói légiforgalmi irányítók és cégük közötti konfliktus.

A Pansa lengyel légiforgalmi irányító cég és a légiforgalmi irányítók között hetek óta folynak tárgyalások a magasabb bérekről és a jobb munkafeltételekről.

Az alkalmazottak elégedetlenségét az váltotta ki, hogy a Pansa a múlt év végén új javadalmazási szabályokat léptetett életbe, amelyek értelmében a légiforgalmi irányítók akár 70 százalékkal alacsonyabb bért kapnak. Emiatt a 216 varsói légiforgalmi irányítóból 180 februárban felmondott, a felmondási idejük pedig április végével jár le.

Az Európai Unió légiforgalmi szolgálata, a Eurocontrol intése szerint májustól naponta mintegy ezer járatot kell törölni, ha a konfliktus nem oldódik meg. Az Európai Bizottság szóvivője szerint a helyzet nagyon komoly, mivel nemcsak a Lengyelországba irányuló járatokról van szó, hanem azokról is, amelyek a lengyel légtéren keresztül közlekednek – írta a euronews.com hétfő délután.

A varsói Chopin repülőtér

Fotó: ©morris71/123rf.com

Lengyelország az Ukrajnának szállított humanitárius segélyek logisztikai központja, a munkaerő kiesése emiatt is nagy bonyodalmakkal járna. Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök mindenesetre azt nyilatkozta, hogy nagyon fontosnak tartja biztosítani Ukrajna számára a humanitárius és katonai segítséget. Morawieczki arra számít, hogy a bértárgyalások végül eredménnyel zárulnak, és biztosított arról, hogy Lengyelország fel van készülve a különböző forgatókönyvekre.