Az érintésmentes szolgáltatásoké a jövő a légi közlekedésben

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 28. 15:40

Az Emirates érintésmentes és okos csúcstechnológiát alkalmaz repülői fedélzetén és a Dubaji Nemzetközi Reptéren, hiszen a biztonság továbbra is elsőszámú szempont maradt az utazásban. Az eddigi tapasztalatok azt jelzik: az utasok gyorsan megkedvelték az új megoldásokat.

Az Emirates érintésmentes utasfelvételi és poggyászleadó pultjai 2020 szeptemberében debütáltak a Dubaji Nemzetközi Reptéren (DXB). A 32 önműködő poggyászleadó kioszkot és a 16 check-in kioszkot az utasok mobiltelefonjaikkal vagy tabletjeikkel irányíthatják, anélkül, hogy meg kellene érinteni a képernyőt - derül ki a légitársaság és a repülőtér legutóbbi közös közleményéből.

Érintésmentes kioszkok a dubaji repülőtéren

Fotó: Dubai Airport

Az utasok a kioszkoknál becsekkolhatnak, megkaphatják beszállókártyájukat, kiválaszthatják fedélzeti ülésüket és feladhatják poggyászaikat. Az érintésmentes szolgáltatások körét további opciókkal is bővítették, így a kioszkoknál már az olyan kiegészítő szolgáltatásokat is ki lehet egyenlíteni, mint például az extrapoggyász-feladás.

2021 júliusában és augusztusában több mint 568 000 utas élt az érintésmentes szolgáltatás nyújtotta előnyökkel, hiszen így elkerülhették a sorban állást, illetve átsétálhattak a repülőtéren, egyenesen az útlevél-ellenőrzéshez. Az utasok pozitív visszajelzését követően az Emirates szeptemberben további hat érintésmentes check-in és poggyászfeladó kioszkot helyezett el a First és Business Class check-in területén.

 

A reptér bejáratától a gép ajtajáig – megállás nélkül

Az utasok a Dubaji Nemzetközi Repülőtéren ezt követően akár az úgynevezett biometrikus útvonalat is választhatják, ahol a legújabb arcfelismerő technológiát alkalmazzák több mint 30 biometrikus kamera segítségével. Az Emirates utasai becsekkolhatnak járatukra, elintézhetik a beutazáshoz kapcsolódó adminisztrációt, beléphetnek az Emirates Lounge-ba, és felszállhatnak a gép fedélzetére – mindezt úgy, hogy végigsétálnak a repülőtéren.

Mióta az Emirates bevezette újításait már több mint 58,000 utas vette igénybe a kényelmes, érintésmentes és biztonságos belépési lehetőséget az Emirates Lounge-ba, és több mint 380,000 utas próbálta ki a biometrikus kapukat.

 

Érintésmentes fedélzeti élmény

Az okos és érintésmentes megoldások sora a fedélzeten a digitális menüvel folytatódik, mely elérhető az Emirates mobiltelefonos alkalmazásán keresztül, így az utasok az ételkínálatot saját telefonjukon böngészhetik online és offline módban is. Az ételeket szigorú higiéniai előírások keretei között készítik és szolgálják fel a járatokon.

Emellett az Emirates alkalmazás segítségével az utasok összeállíthatják filmes és zenei lejátszási listájukat a fedélzeti szórakoztató rendszer, az ice több mint 4,500 csatornakínálatából, majd ezt szinkronizálni tudják saját fedélzeti képernyőjükkel. Az utasok saját okos-eszközükkel ezt követően a csatornaváltást is irányítani tudják.

A dubaji belépéshez a negatív PCR teszt mellett nem szükséges vakcinaigazolvány. Azon utazók, akik Dubajból érkeznek Magyarországra, és védettségi igazolvánnyal rendelkeznek, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba.

 

Az Emirates biztonsági intézkedései

Az Emirates minden utasa számára a kabinosztálytól és az úti céltól függetlenül több esetre – köztük Covid-fertőzéssel kapcsolatos kórházi és szállásköltségekre – kiterjedő ingyenes utasbiztosítást vezetett be. A szolgáltatás igénybevételéhez nem kell semmilyen kérvényt kitölteni, az a foglalás visszaigazolásával automatikusan érvénybe lép, és az első utazás napjától számítva 31 napig érvényes.

A biztosítás meghatározott esetekben többek között félmillió dollárig (kb. 150 millió forintig) fedezi a kórházi költségeket, illetve 7500 dollárig (2,2 millió forintig) fizet kártérítést a meghatározott okokból törölt járatok esetén.

Az Emirates ezen felül továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy garantálja utasainak és munkatársainak biztonságát és egészségét. A dubaji repülőtéren érintésmentes testhőmérséklet-mérést, valamint ingyenes PCR tesztet végeznek, és a check-in is teljesen érintésmentesen zajlik - írják a közleményben.