Az erős dollár Európába vonzza az amerikai turistákat

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 02. 10:00

Húsz éve nem volt ilyen: gyakorlatilag azonos a dollár és az euró árfolyama, ez pedig növeli az amerikai dollárral rendelkezők vásárlóerejét Európában.

Sok amerikai a dollárhoz képest olcsó euró miatt rég nem látott utazási kedvvel indul útnak; Európa a szezon úti célja, ugyanis 20 év óta először egyenlő egy euró egy dollárral.

Ez a paritás jelentős hatással lesz a turisztikai ágazatra, különösen azokra a légitársaságokra, amelyek dollárban kereskednek az üzemanyaggal. Összességében minden importált dolog drágább lesz. Másrészt az Európába utazó amerikaiaknak nagyobb lesz a vásárlóerejük, és valószínűleg többet fognak költeni, de az Egyesült Államokba utazó európaiak hátrányt szenvednek majd. A korlátozások eltörlése és az euró árfolyamának gyengülése miatt Olaszország, Franciaország és Németország lesz sok amerikai számára az idei nyár első számú úti célja - írja összefoglalójában a VIMOSZ hírlevele.

Húsz éve nem volt annyira erős az euróhoz viszonyítva a dollár, mint ezen a nyáron

Fotó: 123rf.com

A legnagyobb izgalmat most egy példátlan alku lehetősége jelenti. "Most van a legjobb idő egy európai utazásra" - írja a Bloomberg. A CBS pedig azt ígéri nézőinek: "A croissant-tól kezdve a taxizáson át a luxuscikkekig minden olyan olcsó lesz, mint évtizedek óta nem volt".

Ha az árfolyamot nézzük, ez aligha túlzás ,hiszen 2008 nyarán az Egyesült Államokból érkező látogatóknak egy euróért 1,60 dollárt kellett fizetniük, egy évvel ezelőtt ez már csak 1,19 dollárt, most pedig gyakorlatilag paritás van: egy dollár ugyanannyit ér, mint egy euró.

A New York Times is lehozta: Több nyaralás ugyanazért a pénzért. A Moody's vezető közgazdásza pedig azt tanácsolja: Ha utazni akarsz, és maradt pénzed, tedd meg most!

A dollár árfolyamát a lassuló konjunktúrával összefüggésben a biztonságos menedékként betöltött státusza, valamint a Federal Reserve ismételt kamatemelései is felpörgetik. Az amerikai jegybanknak egyelőre nem sikerül lefaragnia az inflációt: júniusban ismét felgyorsult a fogyasztói árak emelkedése az Egyesült Államokban, és 1981 novembere óta a legmagasabb szinten áll.

Nagy az érdeklődés az európai utazások iránt. Az Expedia utazási portál július elején egy hét alatt 25%-os növekedést regisztrált a párizsi és frankfurti járatokra vonatkozó keresésekben.

Az idei első adatok megerősítik a tendenciát: az amerikai állampolgárok által Németországban január és április között eltöltött vendégéjszakák száma az előző évhez képest megnégyszereződött, és elérte a 800 ezret.