Az EU polgárainak közel 30 százaléka nem engedheti meg magának a nyaralást

Forrás: MTI

 2021. augusztus 03. 08:22

Az Európai Unió lakosainak 28 százaléka nem engedheti meg magának, hogy egy évben egyszer otthonától távol vakációzzon, ez az arány átlagosan mintegy 60 százalék azoknak a körében, akiknek a jövedelme a szegénységi küszöb alatt van.

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) hétfőn közzétett tanulmánya, amely az EU statisztikai hivatalának adatait vette alapul, azt írja, hogy az uniós tagállamok közül Görögországban a legrosszabb a helyzet, ahol a szegénységi küszöb alatt élők 88,9 százalékának nem telik nyaralásra. A dél-európai országot Románia, illetve Horvátország követi 86,8 illetve 84,7 százalékkal. Magyarország a 27 tagállam között a 17-ik helyen áll, az alacsony jövedelműek 72,8 százaléka nem tudja megfizetni a lakhelyétől távoli szünidőt.

A felmérés azt is megállapította, hogy 16 uniós tagállamban a nyaraláshoz való hozzáférés terén tovább nőttek a különbségek azok között, akiknek nettó jövedelme nem éri el a nemzeti mediánjövedelem 60 százalékát, illetve akik e küszöbérték felett keresnek.

Bukaresti utcakép. Délkelet-Európában vannak a legtöbben, akik nem engedhetik meg maguknak a nyaralást

Fotó: 123rf.com

Romániában például a szegénységi kockázatnak kitett emberek 86,8 százaléka nem engedhette meg magának a nyaralást, szemben a szegénységi küszöb felett élők 46,7 százalékával. Ez a 40,1 százalékpontos különbség 2010 óta 17,1 százalékponttal nőtt.

Horvátországban, Görögországban, Bulgáriában és Csehországban tapasztalható a legnagyobb egyenlőtlenség a nyaraláshoz való hozzáférés szempontjából.

Az ESZSZ sajtóközleménye szerint a szövetség együttműködik az Európai Parlamenttel annak érdekében, hogy az európai minimálbérről szóló jogszabályba bekerüljön egy "tisztességes küszöbérték", amely biztosítaná, hogy a törvényes minimálbér soha ne legyen kevesebb, mint a mediánbér 60 százaléka. Ez mintegy 24 millió ember számára jelentene fizetésemelést.

Az Európai Bizottság tavaly októberben tette közzé az európai minimálbérről szóló jogszabályjavaslatot, amelynek előterjesztéséről az Európai Parlament és a tagállamok tárgyalnak.